Una imatge de la plaça Reial plena de gent. Foto: Arxiu

Un 78% dels veïns de Ciutat Vella consideren que al seu barri “hi ha molt soroll”. Això és el que es desprèn d’un estudi presentat recentment pel Districte i l’Agència de Salut Pública de Barceona (ASPB), que ha estat l’encarregada de dur-lo a terme.

És la primera vegada que es fa un estudi d’aquestes característiques i les conclusions són clares: el nivell acústic de la majoria de les zones del districte supera els llindars que van relacionats amb la pèrdua de salut i qualitat de vida. Les dades obtingudes surten de sis sonòmetres instal·lats a les zones amb més oci nocturn: als carrers de Joaquim Costa, En Robador, Arc del Teatre (Raval), Escudellers (Gòtic), passeig del Born (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera) i Sant Carles (Barceloneta).

L’estudi mostra com les nits de divendres i dissabte els sis sonòmetres superen els llindars del benestar, cosa que vol dir passen dels 60 decibels. Pel que fa a totes les franges horàries, el soroll més elevat es registra als sonòmetres de l’Arc del Teatre i al carrer Escudellers, la zona limítrof entre el barri del Gòtic i el Raval. Aquí, durant la majoria del temps, se superen els 70 decibels.

I d’on ve tot aquest soroll? Els grups de discussió que han format part de l’estudi -residents afectats i empresaris de l’oci nocturn, entre altres- han identificat el turisme com la font principal de soroll, tant pel que fa als pisos turístics, com pel moviment en grans grups que fan els turistes, com pel seu comportament en relació a l’oci. L’altra causa més important de soroll és l’acumulació de persones a l’espai públic, tant a carrers i places, com a davant dels locals i a les sortides de les discoteques.

Durant la presentació de l’estudi, emmarcat en el procés d’elaboració del nou pla d’usos, la regidora Gala Pin va afirmar que el nou pla “haurà d’evitar la proliferació de locals d’oci nocturns en determinades zones”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram