La Boqueria, el mercat més emblemàtic de la ciutat. Foto: Ajuntament

Resignació és la paraula que millor descriu el sentiment de molts paradistes del Mercat de la Boqueria davant del tancament parcial que començarà el dia 16. Les obres per arreglar el paviment del mercat més emblemàtic de Barcelona arrencaran dilluns vinent i duraran deu setmanes. Per minimitzar l’afectació als comerciants, es dividiran en dues fases de cinc setmanes cadascuna. Així, si es compleixen els terminis previstos, la meitat de les parades hauran de tancar fins al 19 de febrer i l’altra meitat, del 20 de febrer al 26 de març.

Des de l’Associació de Comerciants de la Boqueria veuen amb bons ulls la intervenció i asseguren que fa temps que és necessària. De fet, l’Ajuntament els va proposar fer-la l’any passat, però els mateixos comerciants van demanar esperar a recuperar-se dels efectes de la pandèmia, tal com explica el gerent del mercat, Òscar Ubide. Tot i això, reconeix que, ara que arriba l’hora de la veritat, “a ningú li agrada tancar”.

I només cal parlar amb alguns paradistes per comprovar-ho. “Ens tanquen cinc setmanes perquè els dona la gana. Però ens hem de resignar, no ens han donat una altra opció”, lamenta en Pere de Cal Neguit, una parada de fruites i verdures que funciona des del 1877. Aquest pagès del Baix Llobregat no nega que la millora del terra sigui necessària i, encara més, alerta que “en dos dies s’haurà de canviar també el sostre, que és d’uralita”.

Per això creu que cal una intervenció molt més ambiciosa. “Ens haurien de buscar una ubicació temporal i després tancar un any o dos per renovar tot l’equipament”, suggereix. Recorda que això és el que es fa amb la resta de mercats de la ciutat i critica que amb la Boqueria no es faci per no perdre el turisme.

“Greuge comparatiu”

Des d’Olives i Conserves Graus, una parada fundada el 1867, en Manel qüestiona que calguin tantes setmanes per fer les obres del paviment. En aquest sentit, en Pere denuncia que, en el cas del passadís central, els mateixos treballs es faran en tres setmanes. “Ho faran més de pressa perquè el mercat no es vegi tancat durant tant de temps. No poden fer el mateix amb la resta? Hi ha un greuge comparatiu”, es queixa. Però Ubide defensa aquesta distinció. “Vam demanar a l’Institut que comencessin les obres pel passadís central perquè estigués menys temps tancat. És important per a la nostra imatge”, argumenta.

Sigui com sigui, en Manel i en Pere consideren que cinc setmanes “és massa temps tancats” i que hauran de pal·liar les pèrdues venent per altres vies. A més, en Manel tem que l’aturada els faci perdre clients de la parada de la Boqueria. “Potser la gent s’acostuma a anar a un altre lloc. Ens amoïna perdre futurs ingressos”, admet.

“En dos dies s’haurà de canviar el sostre, que és d’uralita”, alerten des d’una parada històrica

Aquests paradistes asseguren que van manifestar les seves preocupacions a l’Institut Municipal de Mercats, sense èxit. Van proposar, per exemple, fer les obres durant l’estiu, quan molts negocis fan vacances, una opció que es va sotmetre a votació i no va ser escollida. “Va guanyar amb un 80% dels vots fer-les a l’hivern”, apunta Ubide. Per a en Pere, el problema rau en el poder de decisió que tenen els propietaris de les parades més grans, que en molts casos són inversors estrangers. “Tinc una de les parades més antigues, però el meu vot només val per tres. En canvi, hi ha vots que valen per vint”, explica.

Una altra demanda d’alguns comerciants va ser que se’ls ubiqués temporalment a les places de l’entorn del mercat, però també va quedar descartada. El gerent de la Boqueria qualifica aquesta possibilitat d’inviable perquè “una carpa provisional pot costar un milió d’euros”. “No té sentit fer una despesa així per a deu setmanes”, afegeix. Amb tot, el responsable de Cal Neguit resumeix la situació amb contundència: “S’ha fet de la pitjor manera possible”.

Vacances anticipades i ERTO

En aquest context, cada parada decideix com s’enfronta al tancament parcial. En Jaime, de Fruites i Verdures Jaime i Montse, farà vacances ara i renunciarà a les de l’estiu. “És un pal, però el paviment està molt lleig i tard o d’hora s’havia de canviar”, reconeix.

A Cal Neguit, en canvi, en Pere aplicarà un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) als seus treballadors. A l’estiu, però, no podrà tornar a abaixar la persiana. “La plantilla farà vacances, jo no. No puc estar tancat nou setmanes en un any”, diu, alhora que apunta que això li complicarà la conciliació familiar.

1,4 milions d’euros per millorar la Boqueria

L’Ajuntament va anunciar aquesta intervenció a la Boqueria l’estiu passat, en el marc d’una inversió de 4,5 milions d’euros per millorar els mercats municipals. Un terç de la partida total, 1,4 milions, és el pressupost destinat a renovar el paviment del mercat més visitat de la ciutat.

El consistori va argumentar aleshores que les obres es farien per fases “per afectar el mínim possible el dia a dia de l’equipament”. Ara, a més, valora la possibilitat d’anar reobrint les parades a mesura que avancin les obres, abans fins i tot de les cinc setmanes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram