Al Raval hi ha comerciants en vaga de lloguer. Foto: Google Maps

Una vintena d’associacions del Raval, entre les quals n’hi ha sis de comerciants, van anunciar dimecres que s’afegien a la vaga de lloguers. En un comunicat van avisar que no acceptaran res que no sigui “la suspensió de tots els pagaments de lloguers, tant d’habitatge com de locals comercials”. Una de les persones que ha decidit secundar la vaga és l’Eduard, que juntament amb la seva dona tenen un negoci al carrer Hospital, la Casa del Gos. És una consulta veterinària on també venen accessoris i alimentació per als animals.

En declaracions a Línia Ciutat Vella, l’Eduard explica que la seva decisió és per “pura supervivència”. “El negoci el portem la meva dona i jo. Tots dos som autònoms i els ajuts no arriben”, relata. En el seu cas, afegeix, va enviar una primera carta per mirar de negociar amb la propietat. “Em van contestar que entenien la situació però em deien que no hi podien fer res”, diu. Quan moltes entitats del Raval van decidir apostar per la vaga de lloguers, l’Eduard va enviar una altra notificació a la immobiliària per avisar-los que no pagaria. “Encara no m’han contestat”, afegeix. La situació, diu, és molt clara: “Si no ingresso, no pago”.

Una de les principals queixes de l’Eduard té a veure amb la burocràcia. “Em diuen que demostri que la facturació ens ha baixat al 75%. Però si hem hagut de tancar, ha baixat al 100%!”, exclama indignat. El seu, com el de molts, és un posicionament realista i té clar que “això va per llarg i que la regeneració econòmica serà molt lenta”.

SUSPENSIÓ DELS IMPOSTOS
Les entitats firmants també demanen la suspensió dels impostos, les taxes, les quotes d’autònoms i el pagament dels serveis bàsics “mentre duri el confinament i fins que la crisi social i econòmica derivada de la crisi sanitària no es resolgui”. “Si no cobrem, no paguem”, deixen clar. Queda clar qui és el lema.

En el mateix comunicat les entitats afirmen que aquesta crisi no la pot pagar la classe treballadora. “Hem de recordar que l’anterior crisi ja la vam pagar nosaltres i la vam pagar suant sang”, afirmen. Des del teixit veïnal i comercial del Raval afegeixen que “fins i tot grans empreses com Starbucks, Foster’s Hollywood o Domino’s Pizza han comunicat als propietaris que deixin de pagar el lloguer mentre dura l’estat d’alarma”.