“Convocarem els ciutadans a les urnes perquè permetin, amb el seu vot, la proclamació de la independència”. Aquestes paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, resumeixen el nou full de ruta pactat entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per poder culminar, diuen, el procés independentista amb èxit. I això passa, segons les resolucions que ja ha aprovat el Parlament, per un referèndum a la tardor de l’any que ve i unes eleccions constituents al 2018.

Concretament, els dos grups independentistes han pactat impulsar una consulta vinculant sobre la independència de Catalunya com a “molt tard” al setembre del 2017 –amb una “pregunta clara” i una “resposta binària”–, i si l’opció independentista aconsegueix més del 50% dels vots favorables, fer unes eleccions constituents sis mesos després, és a dir, pels volts del març del 2018.

Aquest és el recorregut que JxSí i la CUP preveuen fer en els pròxims mesos, si pot ser acompanyats de Catalunya Sí Que Es Pot. Els ‘comuns’ es van abstenir en la resolució sobre la consulta vinculant i en van tirar endavant una de pròpia que planteja un referèndum amb “reconeixement previ” internacional i efectes “jurídics i polítics reals”. Sigui com sigui, sembla que la distància s’escurça.

PACTAR EL CONTINGUT DEL ‘NO’
I és que, paral·lelament, també es demanarà a l’Estat que pacti el referèndum. De fet, ja ho ha començat a fer el mateix Puigdemont, el qual ha estès la mà als governants espanyols a omplir de contingut el ‘No’ amb una contraproposta, com per exemple una reforma de la Constitució o una millora del model de finançament.

Ara bé, de moment la resposta del PP ha estat la de sempre: “No, no i no”. L’“absència d’acord” amb el govern espanyol, però, no farà decaure el “compromís polític” amb aquesta consulta, avisen des de JxSí i la CUP. “O referèndum o referèndum”, sentencia Puigdemont.

EL PROCÉS CONSTITUENT
Paral·lelament als preparatius del referèndum, també s’impulsarà el procés constituent, un debat ciutadà a escala nacional sobre el futur Estat català. Per fer-ho possible, Junts pel Sí (JxSí) i la CUP han pactat crear abans de dos mesos el Consell Assessor del Procés Constituent i una comissió de seguiment. El primer estarà format per experts que s’encarregaran d’assessorar el procés, mentre que la segona vetllarà pel seu correcte desenvolupament. 

En aquest sentit, es definirà el programa i el calendari de desplegament del procés en un termini de tres mesos i s’incorporaran als nou pressupostos –que s’estan negociant– “els recursos financers necessaris” per a la seva realització. La voluntat és que el procés constituent estigui enllestit en el primer semestre de l’any que ve.

I perquè així sigui, des del Parlament s’encoratja els ajuntaments a impulsar els debats constituents des de l’àmbit local, “promovent la participació de la societat civil”, així com a facilitar els “recursos i espais propis” perquè es pugui dur a terme un bon debat ciutadà. Una petició que, en aquest cas, a banda de JxSí i la CUP també compta amb el suport de Catalunya Sí Que Es Pot.

El món local, doncs, haurà de ser clau en aquesta etapa “culminant” del procés. Un repte que ja han assumit, per exemple, des de l’Associació Catalana de Municipis. “Un procés constituent sense els ajuntaments seria un fracàs”, comparteixen.

 

Infografia: Línia

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram