Fer un debat ciutadà profund sobre les alternatives i les seves implicacions en tots els àmbits per trobar les millors respostes i que es posin en marxa aquelles polítiques que és evident que poden donar bons resultats. Aquestes són dues de les mesures que la FAVB considera que cal posar en marxa per combatre el canvi climàtic.

De fet, després de la cimera sobre aquest tema que la ciutat va acollir durant el passat mes de juliol, la federació va publicar un comunicat en el qual reclamava als governs la posada en marxa de “polítiques de gran impacte” per frenar la situació, activar-se pel clima i reclamar una societat social i ecològicament justa. En aquest sentit, la FAVB considera que alguns projectes que es contemplen per part de les institucions, com són l’ampliació de l’aeroport i les noves terminals de creuers al port, no van en la línia que cal seguir per capgirar la situació de contaminació actual.

La FAVB apunta que la contaminació i el canvi climàtic provoquen nombrosos impactes negatius, com l’agreujament de moltes malalties, però també alteracions en els cicles tant de l’agricultura com de l’aigua, afectant la biodiversitat i, fins i tot, comportant que poblacions senceres s’hagin de desplaçar. En conjunt, es pot parlar de crisi ecològica i, per això, la federació considera que calen solucions que vagin al fons dels problemes i, a la vegada, estiguin orientades a garantir el benestar del conjunt de la ciutadania.

Però malgrat aquesta urgència amb la qual cal actuar, la federació és conscient que no serà fàcil assumir-ho. Ara bé, remarca que és imprescindible fer passos en aquesta línia tenint en compte que fa molt temps que a la ciutat els nivells de contaminació atmosfèrica superen sistemàticament tots els límits raonables.

Amb tot, la FAVB denuncia que, encara avui, “falta determinació per tirar endavant “polítiques que es poden pensar impopulars (o que xoquen amb els interessos de poderosos grups econòmics, amb els prejudicis d’alguns sectors influents)”. Per això, la federació conclou que l’única manera que aquestes mesures i que el debat que reclama seran capaces de prosperar és “amb una enorme mobilització social”.

La federació tanca el text explicant que se suma a la convocatòria de la primera vaga general de la història per lluitar contra el canvi climàtic. L’aturada està prevista per al dia 27 d’aquest mes.