El comerç de proximitat és un indicador de la realitat de qualsevol carrer o barri. Mitjançant aquests petits establiments es pot conèixer l’entorn cultural, social i històric d’una zona en concret. Però són també una important activitat econòmica i, per tant, una sortida laboral per a moltes persones. Per això, la Direcció de Comerç i Consum, amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació, han impulsat de nou el programa El comerç i les escoles, una iniciativa educativa on participen més de 60 escoles de tota la ciutat i més de 4.000 alumnes d’infantil, primària i secundària.

La principal activitat del programa són les visites guiades que permeten que els escolars aprenguin com és la vida d’un botiguer i què s’amaga a la rebotiga dels comerços de proximitat. Gairebé una quarantena de botigues de sectors ben diferents col·laboren amb aquest programa, entre les quals hi ha establiments com cereries, forns, xarcuteries, ferreteries, herbolaris, òptiques, pastisseries i perruqueries, entre altres.

A les visites, els escolars són rebuts pels responsables de les botigues, que els expliquen la seva experiència i les interioritats del seu negoci, i després fan alguna mena d’activitat.

FABRICANT VIOLINS

Una de les visites que ha pogut fer l’alumnat de Ciutat Vella és a Musitekton, una botiga on es fabriquen instruments, al carrer de Sant Pere Més Alt. Allà, els joves han pogut conèixer i aprendre l’ofici d’un lutier.

Un dels centres que va visitar aquest taller fa unes setmanes és l’Institut Lluís Vives. En aquesta visita, el responsable de la botiga, Josep Saguer, va explicar als alumnes què és un lutier i com es va acabar dedicant a aquest ofici, a partir de dues aficions: la música i muntar i desmuntar coses. Ara es dedica professionalment i de manera artesanal a la fabricació d’instruments de corda. Saguer explica que “no tot ha d’estar enfocat a triar una professió o una carrera determinada; a través dels teus talents i virtuts i del que t’agrada, pots convertir-ho en una manera de viure”.

La visita va sorprendre els alumnes, com la Clara Bentanachs, que va dir que creia que “els instruments es feien amb màquines i aquí he vist que no tots, que alguns els fan artesans”.

Precisament aquest és l’objectiu del programa, tal com explica el regidor de Comerç, Raimond Blasi. “Una cosa és la sala de vendes, però darrere hi ha molt més, depenent del tipus de negoci: un magatzem, un obrador… En definitiva, un ofici”.

Un programa complet

A banda de les visites guiades, on els alumnes no només reben consells sinó que poden experimentar algun dels oficis, en el programa El comerç i les escoles els participants fan altres activitats. Destaquen el premi Punt de llibre i els tallers sobre consum i publicitat.

Els guardons reconeixen els millors dibuixos relacionats amb el comerç de barri que fan els escolars. El passat 3 d’abril es van entregar els premis i es van mostrar els resultats, que estan exposats al Disseny Hub, a la plaça de les Glòries. A més, els punts de llibre dissenyats pels estudiants es repartiran als comerços dels eixos de la ciutat per Sant Jordi.

D’altra banda, en els tallers sobre consum i publicitat, els joves estudiants han pogut aprendre més sobre consum responsable i els drets i deures dels clients.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram