
Una bossa de brossa amb un avís municipal. Foto: ACN
L’Ajuntament ha posat en marxa una campanya contra l’incivisme i l’abandonament de brossa al districte per conscienciar la ciutadania i fer visibles comportaments incívics com ara tirar la brossa al carrer, orinar o fer pintades.
La campanya consisteix a assenyalar els residus i posar-los un adhesiu que crida l’atenció sobre l’incompliment i adverteix de la sanció que comportaria l’acció, així com desplegar informadors i repartir fulletons. És una prova pilot en el marc del Pla Endreça als carrers del Gòtic, el Raval i el Casc Antic. El regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha assenyalat que el volum d’incivisme en aquests punts és “exagerat” i l’objectiu de la campanya és fer-lo “més visible” i que aquells que ho fan “prenguin consciència”.
Passada la fase d’advertiment, ha dit Batlle, es continuarà amb una campanya de sanció. Segons ell, en 15 dies s’haurien de poder veure resultats ja d’aquesta primera fase. En tot cas, les sancions les aplicaran equips de la Guàrdia Urbana.
Així, a partir de les dades recollides en aquesta campanya de conscienciació i visibilització de l’incivisme, s’estudiaran possibles canvis a la neteja de la zona, l’increment d’inspecció comercial i una eventual campanya específica de sanció de la Guàrdia Urbana.
Nous horaris de recollida
També està previst reordenar el servei de neteja per concentrar la recollida de residus a primera hora del matí i de la tarda de manera que es vegin més tots els residus abandonats fora de l’horari establert.
D’acord amb el consistori, l’objectiu és conscienciar els veïns, els turistes que s’allotgen en pisos turístics, les persones que viuen de lloguer temporal i el comerç i la restauració que no està associat a la recollida comercial. Amb tot, també es vol interpel·lar les persones que duguin a terme obres de reforma o buidatge de pisos, els grafiters que pintin fora dels espais habilitats i les persones que remenen la brossa.
La campanya, que comença aquesta setmana i durarà unes setmanes, es concentrarà sobre tres àrees on es detecten més incompliments, als voltants dels carrers de Sant Pere Mitjà, Carabassa i Joaquim Costa. Aquestes tres zones acumulen entre el 53 i el 86% d’incivisme en la gestió de bosses d’escombraries domiciliàries i comercials, trastos i mobles al carrer. És a dir, més de la meitat d’aquests residus es dipositen incorrectament, o bé fora de lloc o bé fora d’horari.
Informar i visibilitzar els incompliments
La campanya inclou material informatiu que s’ha començat a repartir a les bústies dels edificis i el desplegament de personal d’informació a peu de carrer.
El passat mes de desembre l’Ajuntament va detectar, en una primera fase d’anàlisi abans de posar en marxa la prova pilot, aquestes problemàtiques: bosses d’escombraries al carrer fora d’horari; trastos i mobles al carrer també fora de l’horari i el dia de recollida; incompliments en la recollida comercial, sacs i restes d’obres al carrer durant la setmana; sacs de runa sense recollir el cap de setmana; pintades en façanes, persianes i mobiliari urbà; miccions i restes d’excrements.
Els punts més conflictius
A la zona del Casc Antic les accions informatives es despleguen principalment als carrers de Sant Pere Mitjà, Verdaguer i Callís, Mare de Déu del Pilar, Bou de Sant Pere, Argenter, Mònec i Victòria. En aquests punts s’han detectat sobretot bosses d’escombraries abandonades fora de lloc, embalums que es deixen al carrer fora de l’horari de recollida i acumulació de pintades.
Al Gòtic, les mesures es concentren als carrers de Carabassa, d’en Serra, Rosa, Còdols, Rull i Obradors, on a més de detectar bosses i trastos fora de lloc i horari, també s’acumulen miccions i pintades.
I al Raval, s’apliquen al carrer de Joaquim Costa, Lluna, Lleó, Tigre, Paloma, Ferlandina, Guifré, la plaça Emili Vendrell i la plaça del pes de la Palla. Aquí les principals problemàtiques que s’han detectat i es volen combatre són incompliments en la recollida comercial, restes de consum d’alcohol i altres substàncies, miccions i pintades al carrer.