La dependència econòmica de les dones en vers els seus agressors augmenta. Mentre l’any 2008 el 54% de les dones ateses pel Programa LARIS d’atenció a la violència de gènere comptaven amb ingressos propis, avui aquest col·lectiu només representa el 24%.

Són dades de l’Associació Benestar i Desenvolupament, que assegura que la crisi està agreujant la violència de gènere. “La disminució de fonts d’ingressos com els ajuts socials, el suport familiar i l’incompliment de les pensions compensatòries i d’alimentació per als fills condemnen les dones a haver d’afrontar aquesta problemàtica en solitari amb el risc que suposa no poder mantenir els seus fills”, argumenten des de l’associació.

L’ABD explica que despendre’s d’una situació de maltractament requereix autonomia física, psíquica i, per suposat, econòmica. “Les dones ateses pel Programa LARIS conviuen entre 12 i 15 anys amb el seu agressor mantenint relacions de violència sense fer el pas de trencar-les”, alerten des de l’ABD. Una situació que encara prolifera més en temps de crisi econòmica com l’actual.

MILLORAR LA DETECCIÓ

Malgrat tot, no només cal trencar el vincle econòmic. El 68% de les dones que acudeixen al Programa LARIS minimitzen o justifiquen el comportament violent de les seves parelles. “Es basen en mites i creences com, per exemple, que la conducta violenta és conseqüència del comportament d’elles, que els homes són agressius per naturalesa o que la seva parella no està bé”, expliquen des de l’associació.

És per això que el primer pas del Programa LARIS és que les dones reconeguin i detectin les diferents formes de violència, els seus efectes cap a elles i també cap als seus fills i filles.

La majoria de dones ateses tenen fills en comú amb l’agressor i gairebé totes verbalitzen que els menors han estat presents en els episodis de violència, però “només un 9,5% són conscients dels efectes i el malestar que genera sobre aquests nens i nenes”, assegura l’associació.

Per tot plegat, el passat 25 de novembre, amb motiu del Dia Internacional de l’Eradicació de la Violència vers la Dona, l’ABD va organitzar la campanya Posa’t lila amb l’objectiu de millorar la detecció de la violència a través de la sensibilització i la difusió de missatges preventius. L’etiqueta #ABDlila va aglutinar aquesta iniciativa.

L’associació assegura que la fórmula per prevenir la violència de gènere recau en l’educació en la igualtat entre homes i dones. En aquest sentit, el seu Programa LARIS desenvolupa tallers de relacions igualitàries i sense violència destinats tant a nens i nenes d’educació primària com a joves d’educació secundària, on s’incideix en l’atenció de noies adolescents que viuen relacions de parella violentes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram