Al cor de Barcelona, entre els carrerons que milers d’anys enrere ja trepitjaven els antics romans, s’amaguen racons amb molta història. Entre els espais més singulars de Ciutat Vella destaquen també les botigues que han omplert de vida veïnal els barris del districte des de fa molt de temps. Algunes porten dècades obertes. D’altres són apostes més recents, però 34 d’aquests comerços han rebut el reconeixement de municipal pel seu valor.
L’Ajuntament ha elaborat un catàleg digital de comerços singulars representatius del “talent local, sostenibles i amb voluntat d’impacte social” positiu pel districte. La iniciativa ha nascut amb la col·laboració de nou hotels que ara donaran publicitat al catàleg. L’objectiu de la mesura és impulsar el comerç local de qualitat i animar als turistes a fer les seves compres a botigues que aporten un “valor afegit” als barris.
“La iniciativa té com a finalitat que l’impacte econòmic que deixa el turisme a Ciutat Vella reverteixi en positiu”
“La iniciativa té com a finalitat que l’impacte econòmic que deixa el turisme al districte de Ciutat Vella reverteixi en positiu sobre les iniciatives comercials emblemàtiques que hi estan arrelades i fomentar així que el flux de visitants es converteixi en una oportunitat per a totes elles”, han explicat des del consistori.
El llistat de comerços que s’han inclòs en la primera edició del catàleg ‘Compra a Ciutat Vella’ inclou tota mena de botigues i locals. El catàleg està obert a la participació del comerç de proximitat i s’anirà ampliant trimestralment, però els primers espais destacats inclouen restauració, moda, decoració per a la llar, artesania i, fins i tot, passejos pel mar.
El Raval
Al Raval, l’Ajuntament destaca el projecte de moda sostenible ‘Creadoness’, al carrer d’en Robador. La sostenibilitat també caracteritza els mobles creats a ‘Nutcreatives’, també al carrer d’en Robador. La roba vintage i el reaprofitament dels teixits són fonamentals per ‘Kalypso’, al carrer de Sant Ramon.
Des del carrer d’en Roig, ‘Top Manta’ ofereix oportunitats laborals als venedors ambulants de la ciutat. En paral·lel, ‘Fusta’m’, al carrer de Joaquín Costa, recupera objectes decoratius retro dels anys 50, 60, 70 i 80 del segle XX.
Els paladars del raval també tenen un restaurant singular per anar a fer un àpat. Des del Museu Marítim, el ‘Restaurant Norai’ ofereix una
proposta gastronòmica especial i de proximitat en un espai emblemàtic.
El Gòtic
Als voltants de la catedral i la plaça Sant Jaume s’amaguen 11 dels locals d’aquest llistat. A la plaça de Sant Felip Neri es poden comprar els sabons naturals de ‘Sabater Hermanos’ i l’artesania local d”Orígens’.
Els joves en situació de vulnerabilitat social són els encarregats de donar servei al ‘Restaurant la Pau’, al carrer Josep Anselm Clavé. No gaire lluny, a la plaça de l’Àngel, la pastisseria ‘La Colmena’ ofereix alguns dels dolços més premiats i reconeguts de la ciutat.
La moda també és protagonista al del Gòtic gràcies a botigues com la ‘Sombrereia Mil’, al carrer de Fontanella, la botiga modernista ‘Guantería Alonso’, al carrer de Santa Anna, i les sabates de ‘La Manual Alpargatera’, al carrer d’Avinyò.
Dos dels locals amb els interiors més espectaculars són la icònica ‘Cereria Subirà’, a la baixada de la Llibreria, que des del 1761 es dedica a transmetre la cultura artesanal de les espelmes, i l”Herboristeria del Rei’, la més antiga de Catalunya i situada al carrer del Vidre.
L’artesania és ben present a les creacions de la ‘Joieria Petritxol’, al carrer Petritxol, i a ‘Ceràmiques Villegas’, que ven objectes locals des del 1970.
El Casc Antic
La zona amb més comerços singulars del districte és el Casc Antic, on s’acumulen 12 locals especialment interessants. El carrer dels Cotoners destaca pels seus productes artesans. Aquí hi ha la marroquineria feta a mà de ‘Re-cuir’, les joies inspirades en la llum de Barcelona de ‘Joan Rovira Joies’ i les sabates vegetals de ‘Nu Sabates’.
Les sabates també són les protagonistes de ‘La Casa de les Sabatilles’, fundada fa més de 70 anys al carrer Sant Pere Més Alt. A pocs metres d’aquest local, ‘Recordis Barcelona’ ven souvenirs artesanals i de qualitat, com els d”Ona Nova’, a Sant Pere Més Baix.
El disseny és un element indissoluble de la identitat de les joies de l”Espai Mica’, al carrer d’en Rosic, i dels productes gràfics de la ‘Flor de Barcelona, que des de la plaça de la Llana fabrica tota mena de productes amb la Ciutat Comtal com a mussa.
Un passeig pel cor del Casc Antic pot ser sinónim de sortir amb un bon sabor de boca. Els torrons de ‘La Campana’, que es venen des del 1890 al carrer de la Princesa, els queviures de la botiga-museu del 1851 ‘Casa Gispert’, al carrer dels Sombrerers, i el ‘Restaurant Mescladís’, al carrer dels Carders, en són el millor exemple.
La màgia de la literatura s’apodera del carrer de la Ribera de la mà de la ‘Llibreria Fahrenheit’, una llibreria independent compromesa a fomentar l’amor per l’aprenentatge, la lectura i promoure l’alfabetització.
La Barceloneta
Els barri mariner per excel·lència de la ciutat acull diverses botigues, restaurants i activitats d’especial interès per a barcelonins i turistes.
Al carrer de la Maquinista, la ‘Joieria Cánovas’ fa gairebé 100 anys que ven rellotges i joies amb dissenys exclusius. La identitat única de la Barceloneta es grava a les creacions de ‘Les Ocasions’, al carrer de Sant Carles, on les samarretes amb il·lustracions del barri són l’objecte més preuat.
Els aliments de proximitat i el producte fresc fan sobresortir ‘La Guingueta Proa a la Mar’, a la plaça de Charles Darwin. A ‘Gamar, espai sense alcohol’, al carrer del Gas, els vermuts sempre són animats tot i l’absència de begudes alcohòliques, gràcies a la qualitat dels seus pica-piques.
El comiat de la llista de locals singulars arriba amb una invitació a endinsar-se dins del mar. ‘Cap a mar’, al carrer de Ginebra, ofereix visites a la llotja i diverses rutes pel barri mentre es gaudeix d’experiències marineres, com jornades de pesca, i tastets de pesca en diversos formats.