Foto: Pere Francesch / ACN

El Congrés de l’Habitatge de Catalunya va aprovar, durant el cap de setmana dels dies 16 i 17 de novembre, un programa en el qual exigeix aturar tots els desnonaments, s’aposta per “expropiar tots els pisos de fons voltor, bancs i de grans propietaris” i per “punxar la bombolla del lloguer”. La primera edició d’aquesta trobada, celebrada a la Fabra i Coats de Sant Andreu, va reunir prop de mig miler de persones i una setantena d’entitats que estan implicades en la lluita per un habitatge digne, com el Sindicat de Llogaters, diferents associacions locals de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) o Sindicats de Barri, com el del Poble-sec, el Casc Antic o el de Vallcarca.

Clàudia Ruscalleda, portaveu del Congrés, va anunciar que engegaran una campanya contra “el fons voltor Divarian, que és un fons del BBVA, i que té més de 30.000 habitatges a Catalunya i afecta a tots els col·lectius, assemblees i sindicats que formen el moviment per l’habitatge”. Ruscalleda va dir que aquest “serà el primer dels molts que cauran”. La portaveu va afegir que activitats com aquesta han de servir per “seguir construint aquest moviment popular per l’habitatge, que s’ha demostrat més fort i unit que mai”.

Durant la seva intervenció, Ruscalleda també va afirmar que el Congrés va servir com a primer espai de trobada en el qual es van acordar uns punts de partida. “És només el principi d’una lluita d’un moviment que s’ha unit. És la primera vegada que ens hem trobat totes i seguirem treballant conjuntament”, va assegurar.

De fet, en un comunicat publicat a la seva pàgina web, els organitzadors consideren que la cita va ser “un èxit rotund” i que va servir per fer “una demostració d’unitat i força”. Una de les pròximes grans cites arribarà el mes que ve, quan està previst que es faci la presentació del programa unitari que es va aprovar durant el Congrés. Igualment, des de l’organització esperen una implicació més forta per part dels polítics un cop que se celebri aquesta presentació pública, que de moment no té ni lloc ni data fixada.

BLOCS TEMÀTICS
El Congrés va estructurar-se en diferents ponències agrupades per blocs temàtics; en les ponències es va parlar sobre la situació actual, es va dibuixar una estratègia ofensiva per tal de “definir quins són els enemics prioritaris”, es van dissenyar diferents mobilitzacions i campanyes per a les reivindicacions que han de venir, es va pactar un programa unitari i es van buscar formes d’organització conjunta com “l’organització de veïnes per blocs o la vaga de lloguers”, entre altres.