L’avinguda Meridiana va presentar un aspecte immillorable al llarg de tota la Via Lliure. Foto: ANC

L’independentisme va tornar a deixar clar divendres passat a la Meridiana que, si el procés independentista només depengués de la mobilització popular , el seu èxit estaria més que assegurat.

Un total d’1,4 milions de persones, segons la Guàrdia Urbana, van omplir una Via Lliure que, igual que en les mobilitzacions dels darrers anys, va servir per demostrar que, ara mateix, l’independentisme català és segurament l’únic moviment polític del món capaç de treure tanta gent al carrer.

A mesura que el rellotge s’anava apropant a les 17:14h, l’hora marcada per a l’inici de la mobilització, la Meridiana es va anar omplint de gent desplaçada d’arreu del país. Cotxes, autocars i trens havien anat arribant al llarg del dia a la capital. A l’hora de començar, les imatges aèries ja permetien veure una Meridiana totalment plena dels colors que formaven els 10 blocs amb els punters que la gent havia de dur.

A les 17:14h la Via Lliure va arrencar des de l’alçada del carrer Roselló i Porcel quan un punter gegant arrossegat per diferents esportistes es va començar a moure per un passadís central direcció al Parc de la Ciutadella. Al seu pas, la gent mostrava les seves cartolines i tot seguit ocupava el passadís habilitat pel punter, cosa que creava un efecte cremallera. A mesura que el punter anava avançant es feia palès l’ambient festiu i reivindicatiu que va envoltar tota la jornada. Al mateix temps es podien apreciar estelades onejant i la presència de diferents colles castelleres aixecant castells.

Aproximadament tres quarts d’hora després de l’inici, i un cop travessada tota la Meridiana, el punter va arribar a lloc després d’encaixar-se amb l’escenari habilitat pels parlaments de les entitats organitzadores, l’ANC i Òmnium.

SÀNCHEZ AVISA ELS POLÍTICS
El primer parlament va anar a càrrec del president d’Òmnium, Quim Torra. Torra, visiblement satisfet, es va mostrar orgullós d’haver “tornat a omplir els carrers per demostrar que aquest poble vol decidir el seu futur”. El substitut de Muriel Casals va remarcar que “al llarg d’aquestes cinc manifestacions hem vist un poble abraçar la causa de la llibertat, que se sent lliure i vol ser un poble normal amb un estat propi”. Per acabar, Torra, afegint èpica al seu discurs, va assegurar que “com deia Pau Casals, la llibertat no és negociable. Si som, siguem d’una vegada”.

Una estona més tard, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, que va pronunciar el seu discurs després dels de Gabriel Rufián (Súmate) i Liz Castro (coordinadora internacional de l’ANC), va llançar un avís molt clar als polítics independentistes. “Demanem als polítics escollits lleialtat al mandat de les urnes, que siguin valents i no ens fallin perquè al darrere hi tenen milers de persones. No acceptarem claudicacions ni falses vies, i sabem que el camí no serà fàcil”, va afirmar Sánchez de forma clara i directa. Aquestes no van ser les úniques paraules contundents del president de l’ANC, que va deixar clar que “no volem seguir formant part ni un minut més del Regne d’Espanya”.

RESSÒ INTERNACIONAL
El ressò de la Via Lliure es va escampar arreu del panorama internacional a causa de la cobertura que en van fer els mitjans estrangers. The Telegraph, The Wall Street Journal, el Financial Time, The Economist, Le Figaro, Liberation, el Die Zeit, La Repubblica o El Corriere della Sera van ser alguns dels mitjans que van tractar àmpliament la qüestió i que van col·locar la Via Lliure a les seves portades.