llamborda

La llamborda Stolpersteine d’Eliseu Villalba. Foto: Xavi Caparrós/Ajuntament

Eliseu Villalba, Mercedes Núñez i Mariano Carrila són tres noms que comparteixen una història: van ser represaliats pel nazisme en ser deportats a camps de concentració. Ara, tots tres, rebran una llamborda Stolpersteine en homenatge a la seva persona davant de l’última casa on van viure. En els tres casos, a Ciutat Vella.

Villalba, nascut l’any 1905 al Poble-sec, va ser deportat a Mauthausen a finals del 1940. Va ser presoner fins al 1945 i va sobreviure a aquell horror, en part perquè sabia tocar el violí i l’havia salvat de la cambra de gas en diverses ocasions, tal com recordava la seva filla Maria Lluïsa ara fa un any, en declaracions a aquest diari. El 1977 va morir en un accident de cotxe i des del 12 de maig té la seva llamborda de record al carrer Ferlandina 65, l’últim lloc on va residir.

Mercedes Núñez va passar per la presó de Ventas de Madrid el 1939 i el 1944 va ser deportada a Ravensbrück. Després de la mort de Franco va poder tornar a Espanya per difondre la seva experiència fins que va morir el 1986. La seva Stolpersteine serà col·locada el 25 de maig al carrer de Santa Anna número 5.

I Mariano Carrila és el darrer homenatjat al districte, també el 25 de maig, i al carrer les Cabres 6. Carrila va passar per l’Stalag VIII-C a Zagan, Polònia, i també per Mauthausen.