L’alcaldessa Colau es va mostrar molt seriosa durant bona part del ple d’investidura. Foto: Gerard Artigas / ACN

Si a algú li haguessin dit, el juny del 2015, que la flamant alcaldessa Ada Colau aconseguiria la reelecció al cap de quatre anys gràcies als tres vots d’un polític anomenat Manuel Valls i havent perdut les eleccions, s’hauria pensat que li parlaven d’un guió sensacional d’una pel·lícula de ciència-ficció. La realitat però, com diu el tòpic, supera la ficció i Colau va ser reelegida alcaldessa el passat 15 de juny gràcies al PSC i a tres vots de la candidatura de Manuel Valls. Uns vots que, d’altra banda, han acabat de trencar la relació entre l’exprimer ministre francès i Ciutadans.

Entre les diferents associacions de veïns de la ciutat la reelecció de Colau s’ha rebut amb una certa fredor. No hi ha gaires ganes de fer valoracions. La majoria de les entitats amb les quals aquesta publicació ha contactat prefereixen insistir en els projectes, pendents i futurs, que el nou govern municipal haurà d’encarar, en lloc de valorar com s’ha produït la reelecció de Colau. Des de l’Associació de Veïns de Gràcia, passant per la del Clot, la de la Dreta de l’Eixample, la de Sant Andreu, la de les Corts o la del Poblenou, remarquen que no tenen res a dir respecte de l’aritmètica política que ha permès a Colau seguir governat la ciutat.

Una de les poques valoracions arriba des de l’Associació de Veïns de Can Peguera, un dels barris més petits de la ciutat i que forma part de Nou Barris. El seu president, Pep Ortiz, afirma que “és molt poc ètic” que Colau hagi acceptat els tres vots de Valls per arribar a l’alcaldia. “Fa molt que practico la política i em costa de creure que algú doni tres vots a canvi de res”, afegeix Ortiz. Aquest líder veïnal també recorda que a Nou Barris és on els comuns van perdre més vots, cosa que vol dir, afegeix, que “una mica malament ho devien fer”.

REPTES DE MANDAT
Sobre els reptes que Colau haurà d’encarar aquest mandat, les associacions de veïns sí que es mullen. L’habitatge i el turisme són els dos temes estrella. Les entitats insisteixen en la necessitat de reforçar les polítiques d’habitatge que permetin reduir el preu del lloguer i augmentar el parc públic. En paral·lel, les associacions dels barris amb més turisme aposten pel decreixement turístic.

De fet, pocs dies abans de la investidura de Colau, la FAVB va presentar, en una roda de premsa, les demandes dels moviments socials per al nou govern. Entitats com ara Aigua és Vida, Aliança contra la Pobresa Energètica, Assemblea de Barris per a un Turisme Sostenible, la mateixa FAVB, la PAH, el Sindicat de Llogateres i la Xarxa per la Sobirania Energètica van fer les seves reivindicacions pel que fa a les desigualtats, la justícia social, el medi ambient, l’habitatge o el turisme.

Algunes de les propostes van ser reforçar les polítiques públiques en sanitat, serveis socials i educació, garantir l’accés universal als subministraments bàsics, canviar el model de mobilitat de la ciutat, una política de gestió de residus orientada al residu zero, implementar la remunicipalització de l’aigua o mantenir el compromís amb els plans d’inclusió.

I ELS COMERCIANTS?
Pel que fa als comerciants, des de la Fundació Barcelona Comerç, el seu vicepresident Lluís Llanas afirma, preguntat sobre la forma amb què Colau ha arribat a l’alcaldia, que els pactes i acords entre formacions “formen part del joc democràtic”. Llanas afegeix que “ens poden semblar més o menys estrambòtics, però nosaltres tenim l’obligació d’entendre’ns amb tothom”.

D’altra banda, Llanas considera que aquest pròxim mandat ha de ser el de la “transformació definitiva del comerç de proximitat per fer-lo realment competitiu” i recorda que en campanya tots els partits s’hi van comprometre.

A nivell personal també considera que una bona idea per impulsar el sector seria la creació d’un Institut del Comerç, amb una dotació econòmica específica, tal com passa per exemple amb els mercats o el turisme.

“Gairebé segur que serà l’últim mandat”

Tres dies després de la seva reelecció, Colau va afirmar en una entrevista a RAC1 que “gairebé segur que aquest serà el meu últim mandat”. Colau també va justificar haver acceptat els vots de Valls: “Jo he vingut a governar, encara que hagi d’assumir contradiccions”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram