La restauració va començar el mes de juny. Foto: Maria Asmarat/ACN

L’edifici històric de l’Ajuntament llueix des de dissabte unes pintures gòtiques originals del segle XIV que mostren l’escut pintat més antic de la ciutat trobat fins ara.

La restauració ha estat possible després que un equip de sis restauradores va començar a treballar el passat mes de juny per recuperar completament la pintura original de 14 metres quadrats del pati de l’entrada del consistori. El sostre inclou les bigues originals i data d’entre el 1371 i 1567, època en la qual es va construir el Saló dels Cent Jurats, l’actual Saló de Cent. Les pintures es van trobar durant unes obres de neteja rutinàries l’any 2008 i l’Ajuntament ha destinat 2,4 milions d’euros a tot el procés de restauració, que seguirà en altres parts de l’edifici.

En el sostre ja restaurat s’hi veuen dos escuts: un de Barcelona, que s’identifica per la creu de Sant Jordi; i un altre amb les quatre barres que correspon al símbol reial. Segons explica l’historiador Reinald Gonzàlez, lluir els dos escuts era un “privilegi reial”, ja que no tots els ajuntaments incorporaven el símbol de la corona. En aquesta línia, González detalla que en el cas de Barcelona l’escut reial es lluïa gràcies a un pacte que es va dur a terme al segle XIV durant el regnat de Pere el Cerimoniós. A partir de l’any 1401 l’espai on hi ha actualment el sostre restaurat es va convertir en la capella del Trentenari, també coneguda com la capella ‘del Bon Govern’.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram