Un moment de la protesta al carrer Hospital. Foto: Línia Ciutat Vella

Tal com era d’esperar –només cal seguir una mica l’actualitat del districte–, a Ciutat Vella els veïns que tenen la sensació d’haver estat víctimes d’un delicte van augmentar notablement al llarg de l’any passat.

L’Ajuntament fa una vegada a l’any el que es coneix com a enquesta de victimització. Fugint del llenguatge fred i burocràtic de l’administració, es tracta d’una enquesta per conèixer la sensació d’inseguretat que té el veïnat. I les últimes xifres són contundents: el 36,6% dels veïns, és a dir una mica més d’un de cada tres, es consideren víctimes d’un delicte.

L’enquesta, que aquest any ha estat presentada per l’Ajuntament tard i sense roda de premsa, reflecteix com Ciutat Vella viu el pitjor moment de tot el segle pel que fa a la sensació de seguretat. La xifra actual només va ser similar, tot i que no tan alta com ara, entre els anys 2009 i 2012.

APUNYALAMENTS AL RAVAL
Al barri del Raval és on les coses estan pitjor. Darrerament els casos de baralles amb apunyalaments estan a l’ordre del dia. Les protestes veïnals, amb moltes associacions mobilitzades però amb diferències de criteris que es visibilitzen en dos blocs, són nombroses des de fa temps. La més recent va ser la que van organitzar el 26 d’octubre des de l’entitat Acció Riera Baixa, que va consistir a tallar el carrer Hospital per denunciar els problemes del barri.

A banda, els veïns, veient la realitat, continuen passant a l’acció pel seu compte. El dia 25 un grup de persones va aconseguir tancar un narcopis situat a l’entresòl del número 21 bis del carrer Peu de la Creu. Tal com va avançar El Periódico, els veïns van aprofitar un moment que no hi havia ningú al pis per avisar el propietari, que feia temps que lluitava per recuperar-lo. L’home va poder canviar el pany i va posar una alarma.

Amb aquesta situació al damunt la taula, el 22 d’octubre es va celebrar la Junta de Seguretat Local, on participen l’Ajuntament, la Generalitat, els diversos cossos policials i la justícia. A diferència de convocatòries anteriors, on els posicionaments entre el consistori i la Generalitat van ser molt distants, aquesta vegada hi va haver més entesa i es va acordar que a partir de l’1 de novembre “els Mossos siguin més visibles a Ciutat Vella”, en paraules de Colau. La realitat, però, és que la conselleria d’Interior reorganitzarà però no augmentarà la xifra de Mossos, ja que és inviable fer-ho de forma immediata. És a dir, agents d’altres punts de la ciutat es traslladaran al districte.

En paral·lel, tal com va avançar La Vanguardia, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra faran una ofensiva contra la proliferació d’armes blanques. I és que des de la primavera passada al districte hi ha hagut una vintena d’agressions amb arma blanca o altres objectes perillosos.

 

Queixes veïnals
a la Barceloneta

A la Barceloneta les queixes per la situació del barri tampoc afluixen. El dia 19 l’alcaldessa Colau va tenir una trobada amb veïns, on ho va poder comprovar de primera mà. Per altra banda, un grup de joves va agredir els treballadors d’un restaurant del barri la nit de dijous 25 d’octubre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram