Dona amb mòbil

A través d’un simple SMS pots accedir a molts serveis de la Seguretat Social. Foto: Pexels

La Seguretat Social ofereix, a través de la seva Seu Electrònica, un conjunt de serveis per facilitar certs tràmits a la ciutadania. Per poder accedir a alguns d’aquests serveis es necessita identificar-se mitjançant un certificat digital emès per una autoritat de certificació reconeguda o fer-ho a través de la plataforma cl@ve.

No obstant això, amb l’objectiu de facilitar al màxim possible l’accés als usuaris que no disposen de mitjans d’autentificació digital, la Seguretat Social ha implementat una altra manera d’accedir a certs serveis a través d’un sistema d’autentificació basat en l’enviament per SMS al telèfon de l’usuari d’una contrasenya d’un sol ús, que haurà d’introduir per poder accedir al servei desitjat.

Aquest sistema, habitual en moltes operacions bancàries, basa la seguretat de la identificació de l’usuari en el coneixement per part seva d’una sèrie de dades personals i en la possessió del telèfon mòbil, que s’ha de registrar prèviament a la Seguretat Social a nom del mateix usuari a través d’un procediment segur.

Actualment hi ha 58 serveis diferents als quals es pot accedir a través d’aquest mètode des de la Seu Electrònica. L’últim a incorporar-se a aquesta llarga llista és el simulador JUBIMAR. Aquest nou servei permet a les persones treballadores del Règim Especial del Mar simular la seva futura pensió de jubilació. La simulació té caràcter informatiu, per la qual cosa no genera drets ni expectatives de drets a favor del ciutadà.

Vida laboral

Aquest últim servei se suma als preexistents, entre els quals destaquen la possibilitat de descarregar diversos informes, com el de la vida laboral, l’integrat de prestacions, el d’empresari individual… Ara, amb l’entrada en funcionament d’Import@ss, el nou portal de la TGSS, alguns d’aquests serveis et redirigeixen a aquest nou portal de manera senzilla.

El mateix mètode d’identificació via SMS permet fer tràmits com altes, baixes i modificar dades en el Sistema Especial d’Ocupació a la Llar; altes, baixes i canvis de la base de cotització d’autònoms; fer un canvi de domicili, del telèfon o del correu electrònic que es tinguin registrats; rectificar els informes de les bases de cotització i de la vida laboral; o sol·licitar el número de la Seguretat Social, entre d’altres.

Entre els tràmits més demandats que es poden fer per aquesta via també hi ha el de sol·licitar la Targeta Sanitària Europea o la possibilitat de consultar la situació en què es troba el tràmit d’una prestació sol·licitada, a nom propi o en representació d’una altra persona, i fer un seguiment de les fases del procés des que es presenta la sol·licitud fins que es resol.

Com fer-ho?

Utilitzar aquest mètode d’identificació via SMS és molt senzill. Només has d’accedir al servei que desitgis i prémer l’opció d’accés via SMS. Seguidament, et pots identificar introduint el teu document d’identitat, la data de naixement i el número de telèfon mòbil (prèviament registrat a la Seguretat Social).

Si les dades introduïdes són correctes i coincideixen amb les registrades a la Seguretat Social, rebràs un SMS amb una contrasenya d’un sol ús al teu telèfon mòbil. A continuació, ja pots introduir aquesta contrasenya que has rebut per accedir al servei desitjat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram