La FAVB es planta contra l’especulació urbanística. La federació considera que aquesta pràctica “ha adquirit una dimensió global que està fora de control” i s’ha convertit en un fenomen que provoca l’expulsió dels veïns dels seus barris al mateix temps que els converteix en “territoris temàtics que estan al servei dels interessos dels inversors, les immobiliàries i la indústria turística”. Per tal de frenar aquesta tendència i per garantir que tots els barris de la ciutat no perdin la seva essència, la FAVB ha presentat quatre propostes per lluitar contra aquesta tendència. La federació considera clau aquesta lluita per “evitar que els nostres barris es converteixin en espais anònims i sense identitat”.

La primera d’aquestes anima els veïns que es vegin obligats a mudar-se a presentar el seu cas a l’associació de veïns i veïnes o al col·lectiu d’habitatge (Sindicat de Llogaters o similar) que tingui una major presència en el barri. La FAVB considera que aquest fet “és una desgràcia personal però també ha de ser un problema polític” i assegura que la “socialització” de la problemàtica fa possible que es generin sinergies entre particulars i associacions i que es facin més visible aquesta problemàtica. La federació també ha elaborat una guia per a les associacions que ha de servir perquè els afectats tinguin clar com han d’actuar i, si tenen dubtes, que les traslladin a entitats com el Sindicat de Llogaters.

En segon lloc, i com a resposta a la creació de l’Índex de Preus de Referència dels Lloguers que la Generalitat va crear l’any passat, la FAVB ha posat a disposició dels llogaters que pateixin un augment abusiu del preu que han de pagar un certificat personalitzat on constarà el preu recomanat per l’índex del Govern segons la zona i el tipus de pis, instant el propietari a no superar-lo en cap cas.

El tercer punt se centra en l’actuació que aconsellen fer contra els veïns afectats pels fons voltor, que cada cop s’estan expandint per més punts de la ciutat. La FAVB explica que, en aquestes situacions, consideren que “és legítima l’opció de la resistència a marxar de casa” en tots els casos que es vegin afectats per un increment desmesurat del lloguer. La federació assegura que ha d’estar al costat de tots els casos, amb una atenció especial per a les famílies més vulnerables, i explica que cal treballar de forma conjunta amb altres actors com el Sindicat de Llogaters o les Oficines locals d’Habitatge.

Per últim, si malgrat tot no s’aconsegueix evitar la possibilitat d’haver d’abandonar el pis, la FAVB, juntament amb la cooperativa Alencop, ha dissenyat el projecte Mudances de protesta. Es tracta de convertir el tràngol tan molest del trasllat en una cercavila amb pancartes i l’ús de megafonia que porti els paquets pel mig del carrer i mostri el malestar al barri. D’aquesta manera, es farà encara més visible aquesta situació d’injustícia que cada cop pateixen més persones per l’augment dels imports dels lloguers. De fet, durant aquest mes començarà una campanya de micromecenatge per donar encara més entitat i múscul econòmic a aquest projecte, que ha estat triat per la Fundació Goteo.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram