La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) va fer una crida als ciutadans perquè participessin en la manifestació del 26 d’agost de rebuig als atacs terroristes que van colpejar les Rambles i el municipi de Cambrils nou dies abans. Ho va fer mitjançant un vídeo que reproduïa el lema ‘No tinc por’, autèntica declaració d’intencions de la ciutat i del país després dels atemptats.

“Després de la tragèdia, cal reaccionar”, van afirmar des de la plataforma veïnal, la qual es va adherir a la convocatòria formal d’una marxa que va aplegar més de mig milió de persones. La manifestació va començar als Jardinets de Gràcia i va finalitzar a la plaça de Catalunya, on l’actriu Rosa Maria Sardà i una representant de la Fundació Ibn Battuta, Míriam Hatibi, van llegir un manifest en solidaritat amb les víctimes i de rebuig a la violència terrorista. “La seva ideologia és la mort, la nostra és una aposta decidida per la vida”, va proclamar Sardà.

Per altra banda, les autoritats presents a la marxa –a més de les catalanes i municipals hi van ser presents tots els presidents autonòmics, els membres del govern de l’Estat i el rei Felip VI– van cedir tot el protagonisme als cossos d’emergències i de seguretat que van actuar de manera decidida el dia de l’atemptat, els quals van ser els encarregats d’encapçalar la manifestació. Els van acompanyar representants d’entitats veïnals i ciutadanes i d’establiments comercials i hotels de la zona afectada pels atacs que aquell dia van ajudar les persones que passejaven per la Rambla i es van veure sorpreses pels tràgics esdeveniments.

Des de la FAVB han mostrat el seu rebuig a aquesta acció “criminal” i han expressat el seu condol i solidaritat amb les víctimes dels atemptats i les seves famílies, alguns membres de les quals van estar presents en primera línia de la manifestació del dia 26, al costat dels cossos de seguretat i emergències.

PROCÉS DE REFLEXIÓ
“Un crim d’aquestes característiques no es pot justificar per cap argument ètic o polític”, va expressar la FAVB, que ara ha posat en marxa un “procés de reflexió” sobre què ha passat, “les seves causes i les vies per evitar que fets com aquest es repeteixin”, en referència als atacs que van costar la vida a 15 persones i van deixar un centenar de ferits.

“Pensem que la tragèdia és un producte de dinàmiques perverses, d’intoleràncies, injustícies i guerres de llarga durada”, consideren des de la FAVB, des d’on insisteixen que cal “intervenir en moltes direccions”. De fet, aquesta és la idea que expressaven al vídeo que van editar per convocar els barcelonins a la manifestació del 26 d’agost, en el qual proclamaven que no s’ha de tenir por a acollir refugiats, a denunciar “la venda d’armes a països que emparen el terrorisme” o “als islamofòbics que promouen l’odi i el racisme”. De fet, han anunciat que pròximament presentaran un comunicat conjunt amb altres entitats de la ciutat en el qual desenvoluparan aquestes idees.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram