Per fer front a la pandèmia provocada pel coronavirus, la Comissió de Salut de la FAVB ha demanat “un comandament únic amb directrius per a tots els centres de la ciutat de titularitat pública, privada, concertada i religiosos, incloent-hi els centres sociosanitaris i les residències assistides”. Ho ha fet a través d’un comunicat en què s’explica que l’objectiu d’aquesta petició és que “tota la població tingui un accés equitatiu i es protegeixi la població més vulnerable”. Així, la federació apunta que, tenint en compte que a Barcelona hi ha “dos consorcis Generalitat-Ajuntament, el Consorci de Salut i el Consorci de Serveis Socials”, cal unitat d’acció perquè es pugui oferir a la ciutadania “informació unificada i clara de tots els recursos”, com ara els horaris dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de tota la ciutat.

Precisament, pel que fa als CAP, des de la FAVB consideren que la centralització de la informació ha de servir perquè tots “puguin actuar de forma coordinada entre ells i amb el comandament d’un sistema informàtic unificat que cuidi l’equitat en accessibilitat”, garantint l’atenció a tothom, també als veïns i veïnes que no compten amb mitjans digitals.

EL VIRUS ASSENYALA LES MANCANCES
La situació completament extraordinària generada per la propagació del coronavirus ha posat de manifest les mancances del sistema sanitari. Tal com lamenta la FAVB en el mateix comunicat, aquest sistema pateix les conseqüències de “les successives retallades, l’increment de recursos destinats a la sanitat privada, el creixement de l’assegurament a mútues motivat pels dèficits del sistema públic” i el fet que els funcionaris estan coberts “amb el sistema preconstitucional de Muface”. Totes aquestes problemàtiques, que venen de lluny, han fet que actualment hi hagi “greus mancances en personal i recursos” que, segons la FAVB, “han derivat de l’aprofitament mercantilista de l’atenció a la salut i els serveis socials”.

Sigui com sigui, la federació valora que, davant d’aquesta crisi, “el sistema sanitari públic hagi assumit la gestió” de la situació, alhora que agraeix la tasca que estan fent tots els professionals que en formen part i “la feina i l’esforç realitzat per les institucions públiques en un moment d’excepcionalitat”.

Això sí, la FAVB ha posat l’accent en la preocupació per les persones de la tercera edat, tant les que viuen soles als seus domicilis com les que són usuàries de residències, centres que estan patint especialment la Covid-19. A més, ha demanat que no es permeti “que les persones morin soles sense suport”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram