“El més colpidor és trobar-se amb la punyent realitat d’unes persones condemnades a malviure per l’únic fet de no ser ciutadanes”. Aquesta és una frase del comunicat de la Federació d’Associacions de Veïns (FAVB) en relació al top manta, on l’entitat posa èmfasi en la situació dels manters, unes persones atrapades en un “bucle pervers” que les condemna a “no poder tramitar el seu arrelament social” perquè no tenen un lloc de treball, el qual “no està al seu abast perquè no estan regularitzades”.

La FAVB descriu el fenomen del top manta com a “polièdric” i lamenta que segons quins sectors –en referència a alguns comerciants i polítics– han “magnificat” la qüestió. A més, denuncia les crítiques que s’hi fan, les quals “tenen un tuf racista” quan “no van acompanyades de la demanda d’una sortida digna” per als manters. De fet, la principal reclamació de la FAVB és impulsar mesures de “justícia humanitària” per als venedors ambulants que “intenten vendre el que tenen sobre la manta”.

IMPACTE ECONÒMIC RELATIU
En relació als productes que venen els manters, la FAVB relativitza l’impacte econòmic que té sobre les botigues. Reconeix, tanmateix, que “és criticable” que un turista compri unes vambes sense pagar l’IVA, tot i que recorda que “ho ha pogut fer abans al seu creuer”. De la mateixa manera, la FAVB qüestiona el sistema i posa l’accent en “l’explotació infantil” que hi pot haver darrere de la fabricació de les vambes que es venen de manera legal. “El monopoli de qui té el negoci és qui marca les regles de joc”, sentencia.

Per tot plegat, la federació creu que “no hi ha solucions fàcils” per al fenomen de la venda irregular al carrer. Tanmateix, fan reclamacions específiques a tots els actors involucrats en la problemàtica. Pel que fa al govern espanyol, la FAVB reclama que es prengui en consideració regularitzar els “sense papers” i qüestiona la Llei d’Estrangeria.

Per altra banda, insta l’Ajuntament a dialogar amb els manters els quals, asseguren, “ja els hi agradaria poder pagar 0,55 euros per un metre quadrat de sòl públic”, com fan els bars amb les terrasses. Tanmateix, la FAVB sí que reconeix que l’ocupació d’espais públics pel top manta “genera molèsties al veïnat”. Seguint amb les demandes al consistori, l’associació titlla “d’insuficients” els 40 plans d’ocupació per a manters i exigeix “tots els esforços possibles” per “dignificar” la situació dels manters. En relació als plans d’ocupació, el Sindicat Popular de Venedors Ambulant creu que es tracta d’una iniciativa “molt limitada” en places.

En aquesta línia, la FAVB critica la “repressió” policial contra els venedors del top manta, la qual, considera, no té res a veure amb la lluita contra les màfies que propugnen els cossos de seguretat. Una situació que empeny els manters a sobreviure a través d’una pràctica il·legal però que, segurament, “és una de les activitats més dignes que poden fer”, tenint en compte la seva situació, diu la FAVB.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram