Tres dies després que el Tsunami Veïnal sortís al carrer per mostrar el seu punt de vista sobre la situació d’inseguretat de la ciutat, el passat 17 de setembre la FAVB va publicar la seva resposta a tot el que reclamen des de la federació.

En un comunicat publicat al seu portal web, l’entitat assegura compartir la voluntat de viure “en una ciutat sense violència on tothom pugui fer la seva vida en pau i tranquil·litat”, tot i que diu que “la seguretat entesa com la possibilitat de realitzar una vida digna no es limita a qüestions de violència física i propietat privada”.

En aquest sentit, des de la FAVB consideren que “cal analitzar bé les causes i el rerefons dels problemes”, ja que consideren que no existeix una argumentació comuna que expliqui els conflictes de seguretat. De fet, apunten que els problemes i les causes són molt diferents en un barri que en un altre i apunten a l’existència de problemàtiques molt diverses i localitzades, com ara “episodis importants de violència, situacions molt complexes d’acumulació de diferents problemes i tensions en l’ús de l’espai públic”. Amb tot, creuen que les dades policials indiquen diferències clares i que això hauria de portar a fer una diagnosi detallada barri per barri, per avaluar la dimensió del problema, les seves causes i dinàmiques i les possibles solucions aplicables.

Malgrat això, però, la FAVB creu que no cal caure en precipitacions i que “la pitjor forma de resoldre els problemes és actuar en calent”. Per això, plantegen una dotzena de propostes per “abordar el tema des d’una òptica diferent de l’estreta visió de llei i ordre que es planteja des d’alguns àmbits”.

Així, la federació incideix en la necessitat de treballar i fer una diagnosi adequada barri per barri, començant pels barris on els problemes són més punyents. En la mateixa línia, la FAVB aposta per reorganitzar les tasques dels cossos policials, amb els Mossos centrant-se en la seguretat i la Guàrdia Urbana en la convivència (amb l’ajuda de la policia de barri). De forma complementària, suggereixen la creació d’un cos auxiliar d’agents cívics que vetllin per la convivència en l’espai públic i que es revisi l’Ordenança de Civisme.

Altres aspectes que també consideren clau són la creació d’un nou Pla de drogues, afrontar de forma decidida el creixement de la violència masclista, dur a terme accions per limitar el creixement turístic descontrolat, retornar a la policia el control de la seguretat al transport públic o una reforma de la Llei d’Estrangeria, entre altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram