Una de les parades reconvertida. S. Arroyo

Sembla que l’Ajuntament no té gaire clar què vol que la Rambla sigui de gran. Tot i que aquest cop sense fer cap referèndum, el consistori porta anys pensant el disseny que ha de seguir la Rambla del segle XXI, i sembla que en aquest disseny no hi tenen cabuda les parades a peu de carrer.

La història començava fa poc menys d’un any, quan el consistori va decidir reconvertir les onze parades d’ocellaires en altres negocis més glamurosos com botigues d’artesania. Amb aquest objectiu l’Ajuntament va destinar uns 240.000 euros, i fins al moment sis de les onze parades que existeixen actualment ja havien canviat la seva orientació comercial. Tot i així, l’Ajuntament ha fet un nou canvi de rumb en la seva estratègia de redisseny de les Rambles, i la setmana passada, entre la sorpresa dels paradistes, la regidora de Ciutat Vella, Assumpta Escarp, anunciava la voluntat municipal d’“amortitzar” les onze parades, una manera suau de dir que s’eliminaran ja que es pretén que la Rambla guanyi “espai públic, mobilitat i qualitat”. Un any i 240.000 euros després, ara a la Rambla no hi té cabuda cap mena de negoci.

NOVA UBICACIÓ?

Aquesta decisió, però, no suposa la sentència de mort definitiva per les emblemàtiques parades a peu de Rambla, ja que la regidora Escarp va obrir la porta a la possibilitat que alguna d’aquestes es traslladi a l’interior del mercat de la Boqueria, d’on van sortir fa 150 anys quan es va decidir separar la venda d’aus vives i mortes. Aquest trasllat seria possible gràcies a la reforma que s’està duent a terme a la plaça Gardunya, però només podrien beneficiar-se les parades ja reconvertides que venguin productes que no desentonin amb els que ja es comercialitzen al mercat, en cap cas es podria continuar venent animals. Mentre que la Confederació de Comerç de Catalunya i el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona van recolzar la decisió del consistori, des de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria van criticar la mesura i van mostrar els seus dubtes sobre la disponibilitat d’espais per ubicar els nous inquilins.

Per la seva banda, els partits de l’oposició, especialment el PP, han reclamat que es s’obri un procés de diàleg amb els ocellaires i es faci un ple extraordinari a Ciutat Vella abans que la decisió tiri endavant.