Hermitage

Una imatge virtual del projecte de l’Hermitage, que no va tirar endavant. Foto: Arxiu

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat, amb tres vots a favor i dos en contra, el veto que l’Ajuntament liderat per l’aleshores alcaldessa Ada Colau va imposar a la franquícia del museu Hermitage perquè instal·lés una seu al Port de Barcelona, segons ha avançat El País i ha confirmat el consistori barceloní.

Per la seva banda, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha deixat clar que el projecte de l’Hermitage està “descartat” en el context polític internacional actual, amb la invasió de Rússia a Ucraïna, però a més ha anunciat un recurs de cassació per defensar la “legitimitat de l’Ajuntament per tenir un rol protagonista en les decisions sobre què passa al Port” perquè aquesta sentència “posa en dubte” la capacitat de l’Ajuntament per incidir en el que passa en aquesta zona.

Bonet s’ha mostrat crític amb l’antiga alcaldessa i també ha afirmat que la sentència mostra “com no s’ha de treballar, des de la imposició”. Els projectes, ha dit, “s’han de definir des d’una voluntat de consens”, perquè “quan no es fa així”, es “corre el risc de la judicialització” i de sentències “absolutament adverses per als interessos de la ciutat com és aquesta”.

En paral·lel, la tinenta d’Alcaldia ha afirmat que l’equip de Collboni seguirà treballant per trobar un projecte cultural “adient” que enriqueixi l’oferta cultural de la ciutat, “fent-ho amb el Port i amb consens”.

Janet Sanz: “Absolutament legal”

La decisió judicial també ha provocat la reacció de Barcelona En Comú. La seva portaveu, Janet Sanz, ha assegurat que estan “tranquils” amb les decisions que van prendre sobre l’Hermitage quan lideraven el govern municipal i ha assegurat que l’actuació va ser “absolutament legal i correcta” i que era “la que tocava per defensar els interessos de Barcelona i l’interès públic a la mateixa ciutat”.

En declaracions als periodistes, Sanz ha assenyalat que en el seu moment van arribar a un acord amb el Port de Barcelona a través d’un pla especial on la ciutat “es reservava el dret a decidir quins eren els millors usos per a una parcel·la qualificada de cultural” i que, davant la proposta de l’Hermitage, van encarregar una sèrie d’informes a experts de diversos sectors, com el cultural, l’econòmic i l’urbanístic.

Sanz ha recalcat que la conclusió dels informes va ser que l’Hermitage “no era una bona proposta” i ha afegit que la situació actual de Rússia hagués condicionat el desenvolupament del projecte. “Des de la ciutat no podíem fer altra cosa que tenir en compte aquests informes i prendre la decisió que aquest projecte no havia de desenvolupar-se, que era el que ens permetia la normativa urbanística”, ha argumentat.

Desestimada la demanda contra l’anterior govern d’Ada Colau per aturar el projecte de l’Hermitage
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram