Jordi Martí Grau Espai Línia

Jordi Martí Grau va conversar amb el director editorial dels diaris Línia, Arnau Nadeu. Foto: Joanna Chichelnitzky

El sisè tinent d’alcaldia de Barcelona i vicepresident de l’Àrea de Planificació Estratègica a l’AMB, Jordi Martí Grau, dels comuns, va defensar a capa i espasa el govern municipal de Barcelona. Ho va fer ahir en una conversa amb el director editorial dels diaris Línia, Arnau Nadeu, en el marc del cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur, a l’Espai Línia. La mà dreta de l’alcaldessa Ada Colau, tot i reconèixer-se com una persona autocrítica, va considerar que a dos mesos de les eleccions era moment de treure pit de les polítiques que han impulsat els darrers vuit anys.

És aquesta gestió la que li fa creure que els comuns repetiran victòria electoral el maig, tot i que les enquestes són incertes. “S’han de mirar amb compte, perquè abans el vot era molt sòlid i ara hi ha més volatilitat”, va dir per afegir que, malgrat això, està “convençut” que Colau guanyarà.

I d’on neix aquesta seguretat? Segons Martí Grau, els comuns han fet promeses que han complert i ara acabaran de “solidificar la transformació” que va començar el 2015. “Qui vulgui carrers com el de Girona ja sap qui ha de votar”, va afirmar el regidor.

L’enumeració de motius per votar els comuns no va acabar aquí. El sisè tinent d’alcaldia va assenyalar que la formació té un lideratge clar i va considerar que la resta de forces que es presenten als comicis no tenen un projecte alternatiu de ciutat. “Quan tothom parla de la teva agenda política, ja has guanyat”, va dir Martí Grau.

Sigui com sigui, tot sembla indicar que l’aritmètica electoral obligarà a posteriors pactes. En aquest sentit, el regidor es va decantar per una coalició d’esquerres que contempli el PSC i ERC. “L’única cosa que em preocupa és que veig un PSC molt conservador, més conservador que el PSOE”, va lamentar. “Em preocupa la sociovergència, perquè aquesta és una ciutat d’esquerres on els temes que interessen són progressistes”, va afegir.

Martí Grau es va mostrar molt crític amb el PSC de Jaume Collboni i va assenyalar que no entén “aquesta forma de fer política intentant caure bé a l’establishment”. Per al sisè tinent d’alcaldia, els socialistes s’estan equivocant de camí si intenten pactar amb Xavier Trias, de Junts. “Els votants i les bases es revoltaran”, va augurar per afegir que té “claríssim” que l’exalcalde “és el veritable adversari”.

Jordi Martí Grau Espai Línia

L’Espai Línia va acollir la conversa amb Jordi Martí Grau. Foto: Joanna Chichelnitzky

Superilles

Tots els partits de l’oposició i també el PSC han criticat el projecte de les superilles. Martí Grau, però, va defensar la iniciativa i va assegurar que en la intimitat cap dels candidats considera realment tirar enrere les superilles que ja estan en marxa. “Cap vol posar més cotxes a la ciutat”, va assenyalar. Alhora, va assegurar que les superilles “tenen un efecte positiu sobre la salut i suposen una recuperació de l’espai públic”.

Igualment de contundent es va mostrar en referir-se als efectes gentrificadors d’aquesta ordenació urbana. Segons el seu parer, l’expulsió del veïnat no s’atura “deixant degradar la ciutat” i sense intervenir en l’espai públic. “Cal que es regulin els preus dels pisos i nosaltres hem fet esforços innovadors per aconseguir-ho”, va dir el regidor per, seguidament, intentar desvincular l’acció de govern de l’augment dels lloguers. “Quan una ciutat té tant d’èxit com Barcelona, pugen els preus”, va assegurar. En altres paraules, Martí Grau va considerar que els comuns han vestit una ciutat reconeguda internacionalment i això ha derivat en unes contrapartides que ara s’han d’aplacar.

 

Habitatge

El regidor no va escatimar temps en parlar d’aquesta qüestió i en intentar justificar les promeses de Colau el 2015, quan assegurava que només calia “voluntat política” per acabar amb els maldecaps que genera l’habitatge. “El problema és que el dret a l’habitatge no està en la mateixa categoria que el dret a l’educació o a la salut, i durant anys no s’ha fet el mateix esforç per protegir-lo”, va considerar. “Ciutats com Viena fa sis dècades que fan habitatge públic, i a diferència d’aquí, on Trias, Hereu o Maragall el venien després, allà encara el mantenen”, va explicar.

Així mateix, Martí Grau va treure pit del govern de Barcelona i va assegurar que és l’administració que més habitatge públic ha construït. “N’hem fet més que la Comunitat de Madrid i la Generalitat”, va dir. Ara bé, va reconèixer que el de l’habitatge és un problema que només se solucionarà en “10 o 12 anys si totes les administracions hi dediquen el mateix esforç”.

Turisme

Com ja havia fet en altres temes, Martí Grau va desvincular la pressió turística que viu Barcelona dels comuns. “No tenim tots els instruments reguladors”, va dir referint-se a la Generalitat i al govern estatal. “El cap de setmana ERC diu que regularà el turisme en clau d’esquerres, però dilluns ja ha canviat d’idea”, va criticar amb contundència. Certament, no és l’Ajuntament qui pot posar fre als creuers, per exemple, sinó el Port de Barcelona, actualment dirigit per ERC. “Un creuerista consumeix més aigua diària que un ciutadà i no deixa res a la ciutat”, va dir el regidor. Amb tot, Martí Grau no va defugir el debat i va afirmar que “Barcelona continuarà tenint turisme, però no pot convertir-se en una ciutat turística”.

Jordi Martí Grau Espai Línia

Jordi Martí Grau va treure pit de la feina feta pel govern municipal de Barcelona liderat per Ada Colau. Foto: Joanna Chichelnitzky

Inseguretat i neteja

Com en qualsevol campanya electoral, neteja i seguretat acostumen a monopolitzar el debat. Martí Grau no va esquivar parlar-ne, però va assegurar que les crítiques per la brutícia a la ciutat “són com el Guadiana: van i venen”. “Fins i tot alguns polítics veterans diuen que quan es parla de neteja és perquè la resta de coses van bé”, va dir sense acabar de definir si es feia seva la frase. Sigui com sigui, Martí Grau va reconèixer que hi ha hagut problemes amb l’empresa contractada per fer el servei de neteja. Alguns d’ells atribuïbles al canvi de contracte i altres a “la pandèmia i la manca de peces”.

Pel que fa a la seguretat, el regidor va afirmar que amb Colau s’ha “incrementat la plantilla de la Guàrdia Urbana, s’ha millorat la coordinació amb els Mossos i s’ha impulsat la policia de proximitat”. “Cal reconèixer la bona feina d’Albert Batlle en aquest sentit”, va dir.

Regió metropolitana

Martí Grau és un dels més profunds defensors de l’anomenada regió metropolitana. Aquesta delimitació territorial abraça cinc milions d’habitants de més de 160 municipis als Vallesos, al Barcelonès, al Maresme, al Garraf i a l’Alt Penedès. “Avui ens movem en aquesta zona d’una manera que quan jo era petit era impensable”, va dir. “Els grans problemes que tenim amb l’habitatge o la contaminació s’han d’abordar des d’aquesta regió que l’Estatut d’Autonomia ja definia a través de les vegueries”, va concloure.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram