
L’exterior de la comissaria de la Via Laietana. Foto: wikipedia
La Fiscalia ha iniciat, per primera vegada en la història, una investigació sobre les tortures comeses durant el franquisme per agents de la Brigada Político-Social, la policia política de la dictadura, a la Via Laietana. Aquesta investigació se centra en els maltractaments patits per una víctima el febrer de 1977 a la comissaria de la Policia Nacional de la Via Laietana, un lloc emblemàtic de la repressió de l’època.
La investigació s’ha obert arran de la denúncia de la víctima, que va explicar com va ser maltractada físicament i psicològicament durant la seva detenció en un context de persecució política. La Fiscalia basa aquesta acció en la llei de memòria democràtica, que obliga a investigar aquests fets per garantir el dret de les víctimes a saber la veritat, tenir justícia, rebre reparació i assegurar que no es repeteixin situacions similars en el futur.
El decret que inicia la investigació analitza si es compleixen els requisits establerts per aquesta llei: que es tracti de violacions greus dels drets humans, que hagin passat durant el franquisme (des del cop d’estat de 1936 fins a l’aprovació de la Constitució el 1978) i que hagin estat part d’un sistema organitzat de repressió contra la població civil.
Tot i que l’objectiu principal no és portar els responsables davant la justícia, ja que molts casos han prescrit o els acusats han mort, la Fiscalia considera que és important investigar els fets per reconèixer el patiment de les víctimes i garantir els seus drets.