El passat dimecres 30 de maig, representants dels treballadors jubilats de l’empresa Macosa-Alstom van mantenir una reunió amb el president del Parlament, Roger Torrent, a qui van entregar més de 10.000 signatures que demanen la retirada de l’amiant de tots els edificis i els espais en els quals encara hi ha restes d’aquest material, que s’ha demostrat que té efectes molt nocius per a la salut. Els extreballadors van explicar que la seva intenció era entregar aquestes signatures abans, però que quan havien sol·licitat aquesta reunió encara no s’havia celebrat el Ple per investir Torrent. El president del Parlament es va comprometre a traslladar les seves peticions al president Quim Torra i a facilitar un acte institucional amb els extreballadors, l’alcaldessa Ada Colau i Torra com a cloenda d’aquesta campanya.

En una nota informativa publicada al portal web de la FAVB, els representants dels antics treballadors d’aquesta empresa asseguren que ja van presentar les signatures a Colau fa uns mesos i que la seva intenció és fer-les arribar també directament a Torra, malgrat el compromís de Torrent.

Aquests antics treballadors de l’antiga fàbrica Macosa, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, han posat en marxa una campanya per sensibilitzar sobre els efectes d’aquesta substància tòxica a la qual van estar exposats (i van haver de manipular) durant bona part de la seva vida laboral, entre les dècades de 1960 i 1990. Ara tots ells estan jubilats i coneixen casos de companys que estan malalts o que han mort a causa de l’amiant. Durant el mes d’abril de l’any passat es va posar en marxa la recollida de signatures, que després de superar aquesta xifra de 10.000 ja s’ha fet arribar a les autoritats del país.

QUATRE PUNTS
Aquesta iniciativa impulsada pels antics treballadors de Macosa-Alstom gira al voltant de quatre punts principals. El primer d’ells és la demanda de fer una diagnosi i detectar en quins edificis de Catalunya encara hi ha amiant, començant pels equipaments públics, on des de fa anys la seva presència està prohibida per llei.

El segon d’aquests punts és l’inici d’un programa, amb dotació pressupostària, que s’encarregui de retirar totes les restes i les plaques d’aquest material tòxic.

El tercer reclama l’impuls, des de l’autoritat del Servei de Salut de la Generalitat, de fer revisions mèdiques (obligades per llei) a tots els treballadors i les treballadores que hagin estat exposats a l’amiant.

Per últim, demanen donar suport a la investigació de les malalties que provoca l’amiant, com el càncer de pulmó o de laringe.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram