El Parlament aprovarà a finals de gener o principis de febrer l’ampliació de vuit a deu els dies festius en què els comerços podran obrir cada any. Aquesta recomanació, que va fer el Consell de Garanties Estatutàries a finals d’any, s’ajusta a l’exigència marcada per un Reial Decret del govern de l’Estat que indica que els festius amb possibilitat d’obertura comercial no poden ser inferiors a 10 durant un any. Per aquest motiu, CiU i ERC presentaran aquesta esmena que inclouran en la proposició de llei d’horaris comercials.
La tria d’aquests dos nous dies d’obertura quedaran en mans dels ajuntaments. “Està bé que hi hagi més festius oberts, però que es col·loquin en aquelles dates que ho requereixin”, explica a Línia Les Corts Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç. Gasca creu que aquests dos nous dies haurien de fer-se coincidir amb aquells que tinguin una major afluència turística o de congressos a la ciutat.
Ara per ara, la llei catalana de comerç es troba en suspens per part del Tribunal Constitucional, que considera que trepitja competències a l’Estat en aquesta matèria. Amb la nova llei d’horaris comercials, el Govern busca redreçar aquesta situació i dotar Catalunya d’una llei que respecti el model de comerç català i actuar contra la normativa liberalitzadora de Madrid. La futura llei d’horaris comercials es troba en fase d’aprovació.