Barcelona ha presentat avui les inversions que farà en el marc del Pla de Barris fins al 2028. Foto: ACN
L’Ajuntament ha presentat aquest matí la tercera edició del Pla de Barris, que contempla més de 300 inversions, fins a l’any 2028, en 27 barris de set dels 10 districtes de la ciutat. El pla, amb una partida econòmica de 300 milions d’euros, posarà el focus a Ciutat Vella per fer millores “integrals” a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, la Barceloneta i el Gòtic Nord.
L’alcalde Jaume Collboni ha assegurat avui, fent referència a l’aposta municipal per Ciutat Vella, que perquè “la ciutat bategui amb força ha de tenir el cor sa”. Collboni, que ha estat acompanyat pel regidor del Pla de Barris, Lluís Rabell, ha volgut remarcar que un dels objectius d’aquest mandat és “posar el focus i la prioritat al cor de la ciutat”.
Així doncs, algunes de les remodelacions previstes per a Ciutat Vella són la reforma del carrer Princesa i la redacció dels projectes per fer obres als carrers Ferran i Jaume I.
La Marina i els barris de muntanya
A banda de Ciutat Vella, el nou Pla de Barris estableix dos plans específics: una per a diferents barris de muntanya de la ciutat (Sant Genís dels Agudells, Montbau, la Teixonera i les Planes) i l’altra per a la Marina. Tots dos es troben en procés de redacció i el càlcul municipal és que el primer estigui redactat cap al mes de juny i el segon a la tardor. De fet, Rabell ha dit que la intenció de l’Ajuntament és tenir definits “tots els projectes”a finals d’aquest any per tal que a partir del pròxim mes de gener ja estiguin “plenament executables”.
En el cas dels barris de muntanya, l’Ajuntament vol millorar la mobilitat i la connexió d’aquestes zones amb els seus equipaments, al mateix temps que també preveu millores a l’espai públic. Pel que fa a la Marina, l’objectiu és reduir desigualtats i planificar el creixement urbanístic que està experimentant, i que augmentarà més, d’aquesta zona de la ciutat.
Escoles de la Zona Nord
D’altra banda, també cal destacar que el nou Pla de Barris inclou la rehabilitació de cinc escoles públiques de la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) del districte de Nou Barris per tal que passin a ser institut-escola.
Cal recordar que el juny de l’any passat Barcelona ja va anunciar que incrementaria el pressupost del Pla de Barris més d’un 30% per a la fase 2025-2028. Llavors, Collboni va destacar que es tractava del programa de barris “més ambiciós” fins ara. Concretament, avui s’ha especificat que el pla preveu 113 milions per a la millora de l’espai públic i equipaments, 35 en escoles i projectes educatius, 32 en projectes socials, i 20 en rehabilitació d’habitatges (aquestes xifres sumen 200 milions d’euros). Els 100 restants surten de projectes que s’afegiran a aquestes millors.
Crítiques dels comuns
Després de la presentació del pla, Barcelona en Comú ha denunciat la seva “perversió”. En una atenció a mitjans, el regidor Jordi Rabassa ha assegurat que el pla és “bàsicament” un conjunt d’actuacions urbanístiques i “poques socials” que no “atenen” al que és un pla d’aquest tipus. Rabassa ha apuntat també que l’oposició va demanar al govern que no presentés les actuacions fins que no fes processos participatius i sessions a tots els barris. “Si no hi ha participació, no estàs generant cap mena de comunitat”, ha indicat. Així, ha afegit que Collboni “ha fet la feina des dels despatxos”.