opera raval

Foto de família de ‘La gata perduda’ al Liceu. Foto: ACN/Pere Francesch

Després de quatre anys treballant junts, el Liceu i el barri del Raval van estrenar el passat 5 i 7 d’octubre una nova òpera conjunta titulada La gata perduda, amb la composició d’Arnau Tordera i dramatúrgia de Victoria Szpunberg.

El director general del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, en declaracions a l’ACN, va destacar que “l’obra és valenta i no defuig de la realitat ni vol amagar-la, sinó que dibuixa el barri del Raval amb tots els seus colors, diversitat i pluralitat”. A més, des del Liceu afegeixen que La gata perduda explica la lluita d’un barri que “no es resigna a ser manipulat i que es rebel·la contra els poders fàctics; el barri és en si mateix un personatge cabdal que serà interpretat per la massa coral dels cors amateurs del Raval”.

La gata perduda s’ha concebut en el marc del projecte Òpera Prima, la nova línia de creació comunitària del programa social LiceuApropa, que té com a objectiu elaborar una òpera de nova creació cada tres anys amb diferents comunitats arreu de Catalunya.

Així doncs, la Fundació Tot Raval hi ha participat i es calcula que, de manera directa o indirecta, hi han format part unes 1.000 persones. Òscar Esteban, director de la Fundació, ha assenyalat que l’obra els ajuda i els fa més forts tot el que mostri el Raval real i l’altaveu que tinguin per explicar com són i quins són els seus reptes. Considera que aquesta òpera és “una plataforma bona per mostrar un Raval que no es veu perquè a vegades no es vol veure”.