Imatge d’una de les discoteques que hi ha al Front Marítim. Foto: Arxiu

A principis de maig, quan faltaven pocs dies per al començament de la campanya electoral, la llavors regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, llançava l’anunci: l’Ajuntament tancaria, temporalment després d’haver obert tres procediments sancionadors per incompliment de mesures de seguretat o de forma definitiva, les quatre discoteques del Front Marítim. Concretament, Pacha, Opium ­–aquesta era l’única de les quatre que no se li va obrir procediment sancionador­–, Carpe Diem i Shoko.

Pin va recordar que la concessió atorgada als locals s’acabava aviat (el 21 de juny) i que el govern municipal ja havia acordat amb l’Estat, el propietari dels terrenys, fer “el canvi d’usos com més aviat millor” perquè la zona acollís el nou edifici del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Fos per la via de l’acord o la sanció, Pin va recalcar que al juliol les discoteques estarien tancades.

CONCESSIÓ RENOVADA
Amb tot, queden pocs dies perquè s’acabi el juliol i les discoteques segueixen obertes. De fet, l’Estat i els propietaris dels locals han renovat la concessió per un any més. Sobre els procediments oberts que havien de permetre els tancaments provisionals, fonts del Districte afirmen que “actualment està en marxa el període d’al·legacions”. Tot i això, afegeixen que “s’estan tramitant i les discoteques es tancaran”. Pel que fa al tancament definitiu, des del consistori reconeixen que després del termini del 21 de juny no es va poder aconseguir i es limiten a dir que continuaran “exigint que les discoteques tanquin, però qui en té la responsabilitat és l’Estat”. Per la seva banda, des d’aquests negocis han rebutjat comentar la situació.

“HAN MENTIT”
Que les discoteques segueixin obertes, tot i les promeses fetes al mes de maig, ha fet que les entitats veïnals es mostrin molt crítiques. Manel Martínez, vicepresident de l’AV Barceloneta, afirma en declaracions a Línia Ciutat Vella que quan Gala Pin va dir que al juliol les discoteques ja estarien tancades “va mentir”. “Em sap greu dir-ho però van dir que tenien un acord amb l’Estat i no hi havia res signat”, afegeix Martínez. De fet, poques hores després que l’exregidora de Ciutat Vella anunciés l’acord, fonts del govern espanyol van desmentir el pacte.

La lluita veïnal contra aquestes discoteques, on també hi ha molt implicada l’AV de la Vila Olímpica, té a veure principalment amb l’incivisme que es produeix a la zona a causa de la gran quantitat de gent que aquests locals concentren. “El que no pot ser és tenir una zona d’oci com la que formen aquestes discoteques a tocar de l’Hospital del Mar”, afirma Martínez.

Un exemple de la conflictivitat de la zona el demostra l’operació policial, que es va fer en coordinació amb els responsables de la seguretat dels locals, que a finals de juny va tenir lloc a la zona i que va acabar amb 20 detinguts per presumptes delictes de furt, robatori amb violència i tràfic de drogues.

Uns dies més tard hi va haver un incident a l’exterior de la discoteca Shoko amb armes pel mig. Dos homes a qui els vigilants del local no havien deixat entrar-hi van tornar a les portes de la discoteca amb una pistola i un d’ells va disparar a terra. No hi va haver ferits i els dos homes van ser detinguts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram