Les eleccions al Congrés del passat diumenge 10 de novembre van tenir a Ciutat Vella el mateix guanyador que a les del passat 28 d’abril, el PSC. Els socialistes, amb Meritxell Batet com a cap de llista, van aconseguir tornar a ser la força més votada, tot i que van perdre més de 1.300 vots. Van passar dels 7.477 de l’abril (25%) a 6.135 (22,5%). Percentualment, la caiguda va ser de dos punts i mig.

El segon lloc, a poca distància, el va tornar a ocupar En Comú Podem, que tenia com a cap de llista Jaume Asens. Els comuns, igual que el PSC, van veure com disminuïa el suport dels veïns, ja que van passar dels 6.552 vots del 28A a 5.562. Això els va implicar passar d’un suport del 22% a un del 20,4%. La distància entre comuns i socialistes, doncs, es va reduir en comparació a l’abril –els van separar menys de 600 vots–, ja que llavors va ser de tres punts i ara de 2,1.

El podi, tal com va passar a l’abril, el va tancar ERC, que tenia Gabriel Rufián com a cap de llista. De la mateixa manera que el PSC i En Comú Podem, els republicans també van perdre suports, concretament una mica més de 1.100. El 28A en van obtenir 6.214 i en aquesta ocasió van baixar fins als 5.110. La baixada va ser d’una mica més de dos punts, ja que van passar del 20,8% dels suports al 18,7%.

BON RESULTAT DE LA CUP
D’altra banda, cal destacar la irrupció de la CUP, que es presentava en unes eleccions espanyoles per primera vegada. La formació de l’esquerra independentista, amb Mireia Vehí com a número 1 de la llista de Barcelona, va treure uns resultats força bons i va aconseguir reunir 2.229 vots, que van representar el 8,2% dels suports. Aquestes xifres li van permetre ser el cinquè partit més votat, per davant del PP, Ciutadans i Vox.

A banda de la pèrdua de suports dels tres primers partits (PSC, En Comú Podem i ERC), i del bon resultat de la CUP, hi va haver tres formacions que van millorar els seus resultats. Una d’elles va ser JxCAT, que va passar del cinquè al quart lloc. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant, va guanyar 200 vots –de 2.380 a 2.580–, fet que li va suposar passar del 8% dels suports al 9,5%.

El segon partit que va anar a l’alça va ser el PP de Cayetana Álvarez de Toledo, que es va mantenir en el sisè lloc. Els populars van obtenir 1.842 vots (6,8%), mentre que a l’abril es va quedar en 1.426 suports (4,8%).

La tercera formació que va créixer va ser Vox. El partit d’extrema dreta, que al conjunt de l’Estat va treure uns grans resultats, a Ciutat Vella es va haver de conformar a guanyar uns 370 vots, ja que va passar dels 890 sufragis de l’abril (3%) a 1.277 (4,7%). Tot i això, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga no va passar de ser el vuitè partit del districte.

DEBACLE DE CIUTADANS
El gran perdedor de la nit, tal com li va passar a tot l’Estat, va ser Ciutadans. El partit taronja, amb Inés Arrimadas liderant la llista de Barcelona, va perdre més de la meitat dels vots que havia aconseguit a l’abril. Va passar de 2.928 (9,8%) a 1.344 (4,9%), cosa que li va suposar caure fins al setè lloc venint del quart.

Per últim, remarcar que en aquests comicis la participació en el districte va ser del 59,1%, la més baixa de la ciutat amb diferència. Va caure gairebé sis punts respecte del 28 d’abril, quan va ser del 65%.

Els barris: 2 victòries dels comuns, 1 del PSC i 1 d’ERC

Pel que fa als quatre barris del districte, els comuns van guanyar en dos (el Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera), el PSC en un (el Raval) i ERC en un altre (la Barceloneta). En el cas de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, els comuns van aconseguir arrabassar-li per molt poc la victòria al PSC, que havia estat el partit més votat a l’abril.

Així doncs, al Gòtic i a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, els comuns van obtenir, respectivament, el 21,9% i el 21,2%. En aquests dos barris els socialistes van ser segona força, mentre que ERC va ser la tercera.

En el cas del Raval, la victòria socialista va ser molt còmoda gràcies al 26,5% dels vots. Els comuns van ser segons (20,1%) i ERC tercera (15,9%). A la Barceloneta, el triomf d’ERC també va ser molt clar (26,4%), amb el PSC en el segons lloc (19,2%) i En Comú Podem en el tercer (18,4%).

Deixant de banda les tres primeres formacions, JxCAT va obtenir el seu millor resultat al Gòtic (11,9%), mentre que el pitjor va ser al Raval (7,9%). En el cas de la CUP, el suport més gran va ser al Gòtic (9,9%) i el més baix (6,4%) a la Barceloneta.

El PP, per la seva banda, va firmar el seu millor resultat al Raval (7,2%) i el pitjor a la Barceloneta (6,2%). Ciutadans, el gran derrotat de la nit electoral, només va aconseguir passar del 5% dels suports al Raval (5,4%).

Per últim, Vox va aconseguir el seu millor resultat a la Barceloneta (5,4%). Una xifra baixa comparada amb el suport al conjunt de l’Estat.