Les eleccions al Parlament del passat 14-F van deixar a Ciutat Vella una victòria clara del PSC, que va aconseguir ser la força més votada en sis dels 10 districtes de la ciutat. Els socialistes, gràcies a un total de 4.852 vots al districte, van obtenir un suport del 24,8%, una xifra que els va permetre quedar per davant, de forma còmoda, d’ERC. Així doncs, el PSC es va emportar la victòria igual que va fer al conjunt del país, tot i que en aquest cas només va ser per vots, ja que en escons es va produir un empat a 33 amb ERC.

Els republicans, per la seva banda, van ser segona força a Ciutat Vella amb 3.646 vots (18,6%). Això va fer que la formació que liderava el socialista Salvador Illa aconseguís un marge de més de cinc punts percentuals respecte de la del republicà Pere Aragonès. El darrer lloc del podi va ser per a JxCat, que va rebre el suport de 3.000 veïns (15,3%). La formació de la candidata Laura Borràs, per la seva banda, va ser la força més votada en quatre districtes de la ciutat (Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Gràcia i l’Eixample).

A no gaire distància de JxCat es va situar En Comú Podem, que al districte va aconseguir 2.768 vots que van representar un suport del 14,1%. Els comuns, amb Jéssica Albiach al capdavant, van tornar a firmar uns resultats discrets en el còmput global, repetint els 8 diputats obtinguts el 2017.

La participació a Ciutat Vella va ser del 44,2%, la més baixa de tots els districtes de la ciutat

LA IRRUPCIÓ DE VOX
La principal notícia negativa de la jornada electoral va ser la irrupció de la formació d’extrema dreta Vox, que va entrar al Parlament amb 11 diputats com a quarta força. Al districte, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga va recollir 1.205 vots (6,2%). El partit ultra va veure, però, com la CUP quedava per davant seu, ja que la formació de l’esquerra independentista va obtenir a Ciutat Vella 1.734 vots (8,9%). Els cupaires, amb Dolors Sabater de cap de llista, van firmar un magnífic resultat al conjunt del país amb nou diputats.

En setena posició va quedar el que va ser el gran derrotat de la nit, Ciutadans. Després de guanyar les eleccions del 2017, va patir una patacada espectacular amb Carlos Carrizosa encapçalant la llista i va veure com només aconseguia retenir 6 dels 36 diputats. Al districte es va haver de conformar amb 1.028 vots (5,2%). Per sota de Cs va quedar el PP, que amb Alejandro Fernández de número 1 també va firmar uns resultats pèssims amb només tres diputats. Els populars, a Ciutat Vella, es van quedar en el 3,6% dels suports (701 vots).

BAIXA PARTICIPACIÓ
Lògicament, aquestes eleccions van estar marcades per la pandèmia. Això va provocar que la participació caigués en picat respecte les del 2017, que d’altra banda havien registrat una xifra rècord. Llavors va votar el 79,1% del cens, mentre que aquesta vegada ho va fer el 53,5%. A Ciutat Vella, per la seva banda, la participació va ser del 44,2%, la més baixa de tots els districtes i gairebé 13 punts inferior que la del conjunt de la ciutat, on va ser del 57,1%.

Els barris: tres victòries del PSC i una d’ERC

Pel que fa als resultats als quatre barris del districte, el vermell del PSC va ser la tònica dominant. Els socialistes van ser els més votats en tres (el Raval, el Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera), mentre que ERC ho va ser a la Barceloneta.

La victòria socialista més contundent va ser al Raval, on el suport al PSC va ser del 28,1%. A gairebé 12 punts de distància es va situar ERC (16,3%), mentre que el tercer lloc del podi el va ocupar En Comú Podem (14,6%). El segon millor resultat del partit de Salvador Illa va ser a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, amb un suport del 23,8%. La segona força va tornar a ser ERC, amb un 16,8%. A molt poca distància dels republicans va quedar JxCat, que va tenir el suport del 16,5% dels votants. Els comuns, en aquesta ocasió, van ser quarts (15,8%). L’última victòria socialista va ser al Gòtic (21,3%). En aquest cas, el segon lloc va ser per a JxCat (18,1%), que va aconseguir quedar per davant d’ERC (17,6%) per mig punt percentual. En Comú Podem va tornar a ser la quarta força (15,8%).

Pel que fa a la Barceloneta, la victòria d’ERC va ser molt còmoda. Els republicans van ser el partit preferit pel 27,6% dels votants, mentre que el segon lloc va ser per al PSC (21,9%). En tercera posició va quedar JxCat (16,3%) i els comuns van tornar a ser quarts (10%). En el cas de la CUP, els cupaires van treure el seu millor resultat al Gòtic (10,9%), mentre que Vox ho va fer al Raval (6,5%).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram