La Generalitat ha aprovat el decret llei que permet la limitació dels preus del lloguer als barris o a les ciutats on es pugui acreditar una manca d’habitatge assequible. El decret obliga a declarar una ciutat o barri com a zona amb mercat d’habitatge tens com a pas previ per imposar la contenció de preus.

Com a norma general, el cost del lloguer en aquestes zones només podrà superar en un 10% l’índex de referència de preus del lloguer, ampliable fins a un 5% addicional en els casos en què es puguin justificar vistes excepcionals o característiques especials, com ara piscines comunitàries o jardins.

Els pisos de nova construcció o totalment rehabilitats tindran una moratòria de tres anys en l’aplicació del límit i podran oferir-se a un 20% per sobre de l’índex en els primers cinc anys de la seva sortida al mercat.

UN 38% MÉS EN 5 ANYS
En el conjunt de Catalunya, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% en els últims 5 anys. L’increment general és especialment alt a la ciutat de Barcelona, on el preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 metres quadrats és actualment de 949 euros, segons l’Incasòl, prop d’un 40% més que fa 5 anys. És a dir, un increment mitjà de prop de 270 euros per pis.

Per tot plegat, la limitació dels lloguers era una forta reivindicació de les entitats que lluiten pel dret a l’habitatge.