Richard Sennet va pronunciar la conferència inaugural. Foto: Kosmopolis

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va acollir entre el 20 i el 24 de març una nova edició del festival de literatura Kosmopolis, que enguany va estar marcada per una aposta clara per dirigir una mirada al món que ve. Els tres grans eixos d’aquesta edició del festival, que va ser tot un èxit de públic, van ser la literatura quàntica, el feminisme i el postcapitalisme.

El festival va arrencar el dia 20 amb una conferència del sociòleg estatunidenc Richard Sennet. Durant la seva ponència, Sennet va alertar sobre un “capitalisme global que està construint la mateixa ciutat a tot el món”. En aquest escenari que va descriure, el prestigió sociòleg va parlar d’un procés d’homogeneïtzació que acabarà fent que els habitants de les ciutats i les seves vides siguin molt iguals. Després de Sennet els altres protagonistes de la jornada inaugural van ser els escriptors Enrique Vila-Matas i Gonçalo M. Tavares, que van parlar de la literatura com l’eina que proporciona idees, preguntes i il·luminacions que permeten a la gent interpel·lar-se.

L’endemà un dels noms més destacats del programa va ser el de l’escriptor anglès Julian Barnes, que va parlar del sentit del relat. Barnes va explicar com utilitza la ficció per reflectir la complexitat del món. Va contraposar aquesta tasca a la del periodisme, que simplifica aquesta complexitat per fer-la comprensible.

TALENT LOCAL
El Kosmopolis també va ser un magnífic aparador del talent local emergent que hi ha en la literatura catalana. En aquest cas les protagonistes van ser les dones. Les escriptores Eva Baltasar, Marta Orriols, Tina Vallès i Laura Pinyol van explicar com utilitzen les seves obres de ficció a partir de la realitat de les seves experiències. Totes quatre han publicat recentment una novel·la d’èxit i van parlar sobre les dificultats de conquistar un espai propi per crear.

Un altre dels grans noms que va passar pel Kosmopolis va ser, durant l’últim dia, el de la física estatunidenca Lisa Randall, que va explicar com les teories quàntiques ajuden una realitat que sovint els sentits humans no capten.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram