Roda de premsa per denunciar el cas del carrer Espalter. Foto: AccioRaval

Ciutat Vella, especialment el Raval i el Gòtic, encadenen males notícies. Els problemes relacionats amb l’habitatge i amb el tràfic de drogues, que per a les entitats són la mateixa cara de la moneda en molts casos, continuen succeint-se. Els veïns ja fa temps que fan servir el terme “narcoespeculació”.

Aquest juny deixa nous exemples, alguns relacionats amb el tràfic de droga i d’altres no. Un d’ells es va conèixer el passat dia 19. Un grup de veïns del número 6 del carrer Espalter (Raval) van denunciar que el propietari de l’edifici, un inversor israelià que el va comprar ara fa un any, els està “extorquint” perquè marxin. Al pis hi viuen sis famílies, dues d’elles amb fills menors d’edat. Excepte una veïna que té contracte indefinit, la resta està sense contracte des de fa més d’un any, ja que no se’ls va renovar. Diuen, però, que no han marxat perquè no poden pagar els preus actuals. El passat dia 7 van aconseguir aturar un desnonament previst, mentre que n’hi ha un altre de programat per al 27 de juliol.

El mateix dia 19, el Raval també va ser l’epicentre de dues mobilitzacions contra dos desnonaments més que hi havia previstos. Tots dos, un al carrer de la Cera i l’altre al carrer de Sant Pere Mitjà, van ser finalment aturats.

CRIM AL GÒTIC
Els successos relacionats amb el tràfic de drogues fa temps que han arribat al Gòtic. El 5 de juny un home va morir després d’una baralla amb armes blanques per un conflicte relacionat amb les drogues. Els fets van tenir lloc al carrer d’En Groc, a l’antic bar Shangó. Fa un temps el bar va ser traspassat i el local, tornem al problema de l’habitatge, es va convertir en un punt de venda de droga. Segons La Vanguardia, la víctima tenia deutes amb un grup de narcotraficants.

Seguint amb el tràfic de drogues, l’endemà d’aquests fets dues operacions policials van acabar amb quatre persones detingudes al Raval i dues a la Barceloneta. En el cas del Raval, l’operació va ser al carrer Santcliment, on els agents van escorcollar tres habitatges que eren narcopisos. La policia va decomissar cocaïna i heroïna. En el cas de la Barceloneta, els dos detinguts distribuïen, presumptament, droga des de dos pisos. 

En declaracions als mitjans, la regidora Gala Pin va afirmar que cal actuar en l’arrel d’aquesta problemàtica, que segons ella són les vies d’arribada de la droga a la ciutat. Per la seva banda, l’alcaldessa Colau va proposar, en una entrevista a TV3, convertir els narcopisos, dels quals val dir que són un “problema greu”, en pisos de lloguer social.

MANIFESTACIÓ
Per últim, diferents entitats veïnals han convocat per al 30 de juny una manifestació sota el lema ‘Barris no resignats a l’especulació’. Entitats com Acció Raval o Acció Gòtic denuncien que els narcopisos i la situació de l’habitatge, amb els efectes del turisme inclosos, són part del mateix problema. Ho resumeixen amb el terme “narcoespeculació”. També critiquen “la connivència de les administracions amb l’especulació i la indústria turística”.

 

Crítiques del Grup
Demòcrata i el PSC

El Grup Municipal Demòcrata ha exigit “lideratge polític” a l’alcaldessa Colau perquè tiri endavant el Pla de Xoc per al districte que el PDeCAT i el govern municipal van acordar el mes passat. Un pla de xoc que, segons el PSC, és una “cortina de fum i un acord de cara a la galeria”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram