Dolors Sabater durant la valoració dels resultats electorals el 14 de febrer. Foto: CUP

“L’independentisme ha crescut i s’ha reafirmat. No ens podem imaginar un govern que no passi per l’eix independentista, que no defensi el dret a l’autodeterminació sí o sí”. Així s’ha expressat la candidata de la CUP i Guanyem, Dolors Sabater, aquest matí en declaracions a la xarxa de periòdics Línia.

Preguntada per la insistència d’ERC d’intentar incloure En Comú Podem al futur govern de la Generalitat, Sabater ha afirmat que entén aquesta proposta “com una apel·lació perquè els comuns modifiquin la seva posició d’apuntalar el règim i vagin cap a posicions més rupturistes”. “Crec que és una crida per intentar-los fer moure cap al sobiranisme rupturista”, ha afegit.

Admetent que un govern de només ERC, CUP i En Comú Podem no suma (necessitaria els vots favorables de Junts per Catalunya, ja que amb una abstenció seva no n’hi hauria prou, a no ser que el PSC també s’abstingués o, encara més sorprenent, hi votés a favor), Sabater ha preferit no entrar en aquest “joc d’aritmètiques i de cadires”. Tot plegat després que des del discurs de Gabriel Rufián (ERC) d’ahir al Congrés dels Diputats contundent contra JxCat hagi agafat volada aquesta idea de “tripartit impossible” (etiqueta que ja fa dies que corre).

Precisament pel que fa a JxCat, Sabater ha reiterat (com ja va fer en campanya) que, per poder-s’hi entendre, els de Laura Borràs “haurien d’estat disposats a fer un gir i abandonar el neoliberalisme”, ja que, a parer seu, les urnes han demostrat que el país ha votat això: reforç de l’aspiració independentista i gir cap a l’esquerra. “Si aconseguim que el nou govern reflecteixi aquests dos vessants, nosaltres haurem fet un bon servei al país”, ha remarcat. En aquest sentit, Sabater defensa que “ens equivocaríem molt si confiéssim en les sigles i prou”, reiterant que per a ells l’important és el què i el com, no el qui. “Nosaltres el que busquem és qui està disposat a comprometre’s amb aquests objectius”, ha reblat.

CONFRONTACIÓ AMB L’ESTAT
Sigui com sigui, la valoració de Sabater de com cal encarar la qüestió nacional té força similituds amb JxCat. “Estem obligats a situar la relació Catalunya-Estat en clau de conflicte. No podem fer veure que aquest conflicte no existeix, no el podem amagar. Ens hem de situar en aquest marc i plantar cara”, demana la candidata de la CUP i Guanyem.

Malgrat les diferències evidents entre tots plegats, Sabater diu que és “optimista” perquè creu que “davant la gravetat de la situació” tothom farà un esforç “molt gran” d’entesa. Deixant clar que la CUP-G “només podrà entrar al govern si l’executiu té aquests objectius” (accentuació del projecte independentista i defensa d’un canvi de model econòmic i social cap a l’esquerra), l’exalcaldessa de Badalona ha dit que “tot està obert” però que “el país necessita respostes immediates” i que “de cap manera hem d’anar a una repetició electoral”.

Finalment, en clau metropolitana, Sabater ha destacat que a les zones on la ciutadania pateix més i on la pobresa i les desigualtats socials són més evidents l’abstenció en aquestes eleccions ha estat més alta. “Això és un indicador de la desafecció política i demostra encara més que cal un canvi en la manera com no s’està donant resposta a les necessitats de la població”, ha conclòs, felicitant-se pel resultat que la seva candidatura ha tret a Badalona, la seva ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram