Els propietaris demanen acords amb els lloguers. Foto: Aleix Freixas / ACN

Els propietaris d’habitatges s’han mostrat crítics amb “la vaguetat i la improvisació” de les decisions aprovades pel govern espanyol en el Reial Decret Llei sobre habitatge per combatre la crisi del coronavirus. “Ha faltat informació i concreció per part del govern espanyol”, ha criticat el director de Relacions Institucionals del Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Industrial, Juan José Aguilera, en declaracions a l’ACN.

Els administradors de finques, per la seva banda, preveuen una xifra “significativa” d’impagaments dels lloguers i creuen que una vaga del seu pagament seria “una bestiesa i una insensatesa que posaria en greu perill el funcionament econòmic de la societat”. En aquesta línia, les diferents associacions del sector apel·len a un pacte entre els propietaris i els inquilins perquè aquests últims puguin assumir el pagament. “La petició de bonificacions, descomptes o ajornaments està sent habitual”, diu Lorenzo Viñas, gerent del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida. Per la seva banda, la Cambra de la Propietat Urbana creu que és “possible” que hi hagi impagaments però recorda ja hi ha hagut molt contactes entre propietaris i llogaters per arribar a acords.

Cal recordar que des de fa unes setmanes diferents col·lectius que lluiten per al dret a l’habitatge, amb el Sindicat de Llogaters i Llogateres al capdavant, estan promovent una vaga de lloguers.