L’ordenació preveu una taxa de 1889 euros pels artistes

Costa imaginar una Rambla sense estàtues humanes de la mateixa manera que l’skyline de Barcelona és inconcebible sense les majestuoses torres Mapfre davant el mar.

Sembla ser, però, que tot apunta que els artistes de la quietud tenen totes les butlletes per haver-se de traslladar fins a la Rambla Santa Mònica. La zona on el passeig es fa més ample i, per tant, l’acumulació de gent al voltant d’aquestes artistes, no causarà problemes als altres vianants.

LA REGULACIÓ

Per decidir què fer amb les figures humanes ja ha començat el període d’exposició pública de la que es convertirà en la nova regulació que ordeni l’activitat de les estàtues de la Rambla. El document que s’haurà d’aprovar d’aquí a un mes preveu una taxa de 189 euros per al 2012 per als artistes així com també el ja esmentat trasllat a la rambla de Santa Mònica, entre altres modificacions sobre el funcionament actual.

Portar dos vestits diferents i pagar una taxa per aquest mateix 2012 són dues de les regulacions que estableix la nova ordenació de l’activitat de les estàtues de la Rambla, que des de principis de mes ha entrat en període d’al·legacions.

De forma semblant al que ja passa amb els artistes i pintors, la nova regulació estableix el pagament d’una taxa de 189 euros sobre la base de l’ordenança fiscal del consistori, una quota per a la utilització privativa del domini públic i la prestació de serveis.

En aquesta nova ubicació, les estàtues es distribuiran en dos torns, de matí i de tarda, entre els quinze punts diferents on les figures podran exercir la seva activitat, separades entre elles per més de sis metres de distància.

SOBRE ELS VESTITS

Més novetats són les que fan referència a la vestimenta de les estàtues. A provada la regulació, podran ocupar més espai que abans —alçada màxima de tres metres en comptes dels dos anteriors i un metre quadrat en total— ja que el passeig disposa de més amplada.

També cada artista tindrà la llibertat d’exercir la seva feina amb dos vestits diferents així com canviar-se el torn amb el company que exerceixi l’activitat en el mateix punt del passeig.

PRESENTAR LA SOL·LICITUD

Quan es resolguin les al·legacions i s’aprovi aquesta normativa, els artistes de la no mobilitat podran presentar les seves sol·licituds per poder ocupar un dels espais de la Rambla Santa Mònica. Aquestes sol·licituds seran valorades per una comissió de professionals del món de les arts escèniques i de les plàstiques.

Serà després de la fase de validació quan es desenvoluparà el concurs a través del qual s’assignaran tant els torns com els espais corresponents. Si resulten ser més de trenta artistes els que obtenen tal validació, es generarà una llista d’espera.

Fins que aquesta normativa no s’aprovi i el sorteig dels nous possibles espais es dugui a terme, les estàtues humanes podran continuar exercint la seva habitual activitat en el punt que ho fan actualment.