Colau, durant la compareixença a la plaça Universitat. Foto: Mar Vila / ACN

L’Ajuntament va anunciar dissabte la posada en marxa d’un pla amb mesures “urgents i immediates” per tal d’adaptar la ciutat a la recuperació de la mobilitat que s’anirà produint durant les pròximes setmanes. L’alcaldessa Colau, en una compareixença feta des de la plaça Universitat, va afirmar que l’objectiu ha de ser tenir una ciutat amb un aire més net. “No volem tornar a la contaminació d’abans”, va dir.

Així doncs, la intenció del consistori és pacificar carrers com Consell de Cent, Girona i Rocafort, tancar al trànsit trams dels laterals de la Gran Via i Diagonal i ampliar algunes voreres, com ara les de la Via Laietana. Molts dels canvis es marcaran amb pintura a terra. Això farà que els vianants tingui 12 quilòmetres més d’espai que actualment.

D’altra banda, el pla, que té un pressupost de 4,4 milions d’euros, preveu 21 nous quilòmetres de carrils bici en 10 vies de la ciutat per fomentar l’ús de la bicicleta i la millora d’una part dels actuals.

MÉS TRANSPORT PÚBLIC
L’objectiu del govern municipal és que la mobilitat en transport públic passi a representar el 41% dels desplaçaments, quan abans de la pandèmia era del 37% i durant aquests dies ha baixat del 20%. Al mateix temps, també es vol que els desplaçaments a peu representin el 35% del total de moviments, la bicicleta un 4% i que els que es fan amb vehicle privat no passin del 20%.

CRÍTIQUES DE JUNTSXCAT
El pla de mobilitat de l’Ajuntament de moment no convenç JuntsxCat, que ha denunciat que s’ha dissenyat “unilateralment i sense acord polític ni consens social ni ciutadà”. La portaveu de la formació, Francina Vila, ha lamentat “la manca de diàleg” de l’executiu municipal i ha exigit que es convoquin tots els partits i el Pacte per la Mobilitat per analitzar l’impacte de les mesures i “recuperar una estratègia conjunta”.