Un moment de la retirada de l’estàtua. Foto: Ajuntament

L’estàtua d’Antonio López, marquès de Comillas, ja no és a la plaça que encara porta el seu nom, situada a la cantonada de la Via Laietana i el Passeig d’Isabel II, després que el passat 4 de març el consistori fes efectiva la seva retirada.

La retirada de l’estàtua d’aquest prohom, empresari i esclavista nascut el 1817 a la localitat càntabra de Comillas i instal·lat a Barcelona el 1856 es va fer, per decisió de l’Ajuntament, enmig d’un ambient de celebració gràcies a una festa organitzada que va anar a càrrec del grup Comediants. “No volem una plaça dedicada a algú que es va fer ric traficant amb persones. Acomiadarem el marquès amb una gran festa”, va afimar Tamara Ndong, actriu guineana establerta a Barcelona que va ser l’encarregada de fer de presentadora de l’acte.

La festa va reunir un miler de persones, entre les quals hi havia molts nens, que van poder ser testimonis del moment en què diferents treballadors retiraven una estàtua vista amb una càrrega simbòlica negativa per molts ciutadans. Tot plegat va estar acompanyat de diferents activitats, com ara espectacles de circ, tallers infantils, una xocolatada i música a càrrec de l’Always Drinking Marching Band i del grup africà Djinlandiang.

ES QUEDA A BARCELONA
La retirada de l’estàtua va provocar que pocs dies després el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, demanés per carta a Colau el seu trasllat a la localitat natal de López, el poble de Comillas. La resposta de l’alcaldessa Colau, però, no es va fer esperar gaire i el passat 13 de març va enviar una carta a Revilla on li anunciava que l’estàtua havia estat traslladada al Centre de Col·leccions del Museu d’Història de Barcelona perquè “formi part del patrimoni de la ciutat, contribueixi al coneixement i la divulgació del nostre passat històric”.

CANVI DE NOM A LA PLAÇA?
Després de la retirada de l’estàtua, caldrà veure si la plaça d’Antonio López acaba canviant de nom. El passat 1 de març l’entitat Tanquem els CIE i la productora Metromuster van entregar 17.840 firmes per rebatejar-la amb el nom de plaça d’Idrissa Dallo, l’immigrant guineà mort l’any 2012 al CIE de la Zona Franca, on feia dues setmanes que hi era.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram