Canvi rotund d’opinió del PP. El partit ha votat finalment a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre desnonaments, impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

Les 1.402.854 signatures que es van recollir entre els ciutadans partidaris de modificar la llei hipotecària han convençut als diputats del PP al Congrés que van canviar la seva opció de vot en l’últim moment i contra tot pronòstic.

El veredicte ha agafat per sorpresa a tothom. El passat 5 de febrer, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, anunciava que els seu grup no compartia la “visió” de la PAH i que, per tant, no li donarien la seva aprovació.

Ara, la ILP podrà ser debatuda a la cambra per tots els partits. El portaveus parlamentaris del PP i PSOE, han acordat sol·licitar la tramitació “per la via d’urgència” el que implica que la Llei arribarà al Ple amb més celeritat, en qüestió de setmanes.

FENT PRESSIÓ

Els impulsors de la ILP han fet pressió fins l’últim moment. Diversos representants i simpatitzants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca es van personar durant les últimes hores abans de la votació davant el Congrés i les diverses seus del PP.

La portaveu de la PAH, Ada Colau, comentava durant aquestes concentracions que si els diputats rebutjaven la ILP sobre els desnonaments estaríem davant d’una situació de “falta de democràcia”. De fet, la portaveu anava més enllà assegurant que “seria increïble que no s’admeti a tràmit, és a dir, que no s’accepti debatre aquest gran esforç de la ciutadania”.

“NO TIRAREM LA TOVALLOLA”

Malgrat l’èxit de la tramitació de la ILP, ara la pressió es concentrarà en reforçar els arguments perquè la paralització dels desnonaments i la dació en pagament siguin una realitat. En aquest sentit, les PAHs han anunciat que “no tiraran la tovallola” i que no es quedaran “de braços plegats”.

Les plataformes han assegurat que mantindran les “accions de denúncia” perquè, tot i l’aprovació de la ILP, el problema persisteix i continuen augmentant el nombre de suïcidis de persones afectades. Un dels casos més notoris han estat el d’un matrimoni mallorquí que es va treure la vida justament mentre s’estaven duent a terme les votacions sobre la ILP al Congrés.