Aturada de protesta al CAP Raval Nord. Foto: Twitter (@NordRaval)

Enquistat. Així es troba el conflicte que des de fa mesos hi ha obert pel futur de la Casa de la Misericòrdia del Raval, al carrer Montalegre. Ampliació del Macba o el nou CAP Raval Nord? Aquesta és la qüestió. Una tercera opció per trencar aquesta dicotomia la va presentar fa setmanes el Departament de Cultura de la Generalitat, que proposava que la rehabilitació i l’ampliació del CAP Raval Nord es fes per la plaça de Terenci Moix, cosa que permetria que el museu cresqués per la capella de la Misericòrdia. El Departament de Salut la va descartar. I és que la Generalitat, en aquest conflicte, no parla amb una sola veu.

Tornem a la dicotomia, a l’escenari on els polítics semblen incapaços de solucionar aquest conflicte. Situem-nos. La Casa de la Misericòrdia és un edifici de titularitat municipal amb dos pretendents. D’una banda, el Macba, que hi vol fer la seva ampliació; de l’altra, la Conselleria de Salut, que ha escollit l’espai per fer-hi la nova seu del CAP Raval Nord. El tercer actor d’aquest xoc d’interessos és l’Ajuntament, propietari del local. El 2013, el consistori, amb Xavier Trias al capdavant, va signar un conveni amb el Macba per cedir l’espai d’aquesta antiga capella per fer l’ampliació del museu. Ara, però, el govern de Barcelona En Comú vol revocar la cessió de l’espai i la regidora Pin ha anunciat que la qüestió es tractarà al Ple municipal del febrer. La regidora també ha recordat que durant 13 anys s’han buscat alternatives per al CAP però que la capella és l’únic lloc possible.

ELS VEÏNS VOLEN EL CAP
El conflicte obert es fa evident amb els plantejaments oposats que defensen els veïns i els treballadors del CAP Raval Nord, agrupats en la plataforma CAP Raval Nou Digne, i el Macba.

El 28 de gener la plataforma CAP Raval Nou Digne va presentar 6.500 firmes per fer visible el suport social a la construcció del nou CAP a la Misericòrdia i perquè el cas arribi al Ple. Més enllà de les firmes, fa més d’una dècada que es busca una ubicació per al nou centre de salut a causa de l’envelliment de l’actual centre sanitari, situat al carrer de Torres i Amat. Veïns i treballadors han reclamat insistentment el nou equipament. El portaveu de la plataforma, Iñaki García, ha afirmat, en declaracions a Beteve, que se senten “al centre d’un debat polititzat” i considera que “el Macba no és una prioritat social per al Raval”.

+ MACBA+ CULTURA
L’altre bàndol, el MACBA, tampoc s’ha quedat quiet. El mateix 28 de gener es va presentar un manifest impulsat per la plataforma +MACBA+Cultura que inclou 270 firmes de diferents personalitats. Durant la roda de premsa de presentació del manifest, la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes, va acusar l’Ajuntament de voler-los desnonar. “Necessitem aturar el desnonament del Macba per part de l’Ajuntament”, va afirmar Grandes. Al costat de Grandes també hi havia Mateu Hernàndez, director general de Barcelona Global. Segons Hernàndez, “la cultura és la millor manera que el Raval existeixi”. Un barri, va afegir, que “no es pot tancar en ell mateix vivint pels seus problemes i dels seus problemes”.

De moment, sembla que la solució perquè aquests posicionaments puguin convergir en algun moment es farà esperar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram