Foto: Freepik
Ja fa uns quants anys que hi ha una discussió científica sobre els suposats valors del vi. Sovint, des de la Unió Europea, se’l tracta com un producte alcohòlic qualsevol i se li atribueixen els efectes negatius corresponents. En canvi, els països mediterranis reivindiquen els valors nutritius i fins i tot saludables d’aquesta beguda tan vinculada a la seva cultura. Ara, un estudi amb la participació de la Universitat de Barcelona i de l’Hospital Clínic corrobora que hi ha proves evidents de la relació entre el consum moderat de vi i la salut cardiovascular.
Si bé el consum excessiu d’alcohol té unes conseqüències greus sobre la salut, aquest estudi, publicat a la revista European Heart Journal, aporta dades noves i revela que el vi podria contribuir a reduir el risc de patir problemes de cor. Concretament, mostra que el consum lleu de vi, entre una copa a la setmana i menys de mitjana al dia, disminueix el risc de tenir una complicació cardiovascular en un 38%, i que aquesta reducció arriba al 50% quan el consum és moderat, entre mitja copa i una copa al dia. Ara bé, quan se sobrepassa aquesta quantitat, l’efecte protector desapareix.