Foto: Ajuntament

El model alimentari basat en la producció agroindustrial intensiva en químics és el causant de nombrosos problemes ambientals i socials arreu del món. En un moment com l’actual, on estudis i persones expertes alerten de la gravetat de l’emergència climàtica i ecològica, cal que tothom, des de la ciutadania fins a les empreses i l’administració pública, aposti d’una manera clara per un model alimentari sostenible que posi les persones i el planeta al centre. Ara bé, què vol dir una alimentació sostenible?

Una alimentació sostenible és la que és bona per a les persones, per als territoris i per al planeta. Aquesta alimentació aposta per un consum responsable, que té en compte la procedència dels aliments, la seva forma de producció i els impactes socials i ecològics que genera, que incorpora hàbits saludables, que redueix el malbaratament i la producció de residus i que permet a les generacions futures alimentar-se de forma sostenible.

Informar-se de l’origen dels productes, comprar al comerç de proximitat, triar productes ecològics i de comerç just, apostar per la pesca sostenible… són pràctiques que fomenten el consum responsable i sostenible. A la vegada, potenciar dietes diverses, reduir o eliminar aliments ultraprocessats, escollir carn de ramaderia ecològica i de proximitat i, fins i tot, conrear els propis aliments pot ajudar a establir una alimentació saludable.

D’altra banda, per reduir el malbaratament i la producció de residus és important planificar les compres, conservar els aliments correctament, reaprofitar-los i reduir-ne els envasos.

Totes aquestes pràctiques contribueixen a una alimentació sostenible i, per tant, a una reducció de l’impacte climàtic i ecològic, a la promoció de les economies locals i verdes, a revitalitzar els vincles territorials entre camp i ciutat, a unes relacions laborals més justes i a una millora de la salut de la ciutadania. Per tot això, és crucial que l’alimentació sostenible sigui accessible al conjunt de la ciutadania.

“No hi ha cap altra sortida. Cal relocalitzar l’economia, l’alimentació, l’energia… Hem de tornar a crear una economia real i de proximitat, allunyada dels moviments especulatius”, assegura Àngels Parra, presidenta de l’Associació Vida Sana, en aquest article publicat a alimentaciosostenible.barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram