La ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, en una imatge d’arxiu. Foto: Moncloa

El Consell de Ministres ha aprovat avui un “mecanisme o moratòria”, segons ha especificat el Ministeri d’Afers Econòmics, per als lloguers dels locals comercials. Concretament, s’estableix un mecanisme que ha de permetre la renegociació i l’ajornament del lloguer i es diferencia entre els petits i els grans propietaris.

Així doncs, quan la propietat sigui un gran tenidor (una empresa o entitat pública que tingui més de 10 immobles), el llogater podrà demanar una moratòria en el pagament que s’aplicarà de manera immediata i que durarà tot el temps que s’allargui l’estat d’alarma i els mesos següents “prorrogables un a un si el termini fos insuficient amb relació a l’impacte econòmic”. Tot i això, no es podran superar els quatre mesos.

En el cas d’un petit propietari, el llogater podrà demanar la suspensió “temporal i extraordinària” del pagament del lloguer sempre que l’ajornament o la rebaixa no s’hagués acordat de forma voluntària entre les dues parts. En aquest cas, es permetrà fer servir la fiança per tal que el llogater pugui afrontar el pagament amb més liquiditat.