llibreria Pompeia

La Maria Montserrat i el seu nebot, a la llibreria. Foto: Twitter (@BarnaCentre)

Cada cop són menys els establiments històrics –i no tan històrics– que queden a la Rambla i als barris del Districte de Ciutat Vella. I és que les diverses crisis econòmiques de la darrera dècada, la sanitària de la Covid i els augments de preus dels lloguers dels locals han provocat que molts comerços de tota la vida hagin hagut de tancar les portes per sempre.

No és el cas de la Llibreria Pompeia, que enguany celebra el seu centenari de vida a la ciutat. L’establiment va obrir el 1922 al carrer del Cardenal Casañas número 5, al barri Gòtic, i avui continua oberta allà mateix. Això és gràcies a la feina de diverses generacions familiars que s’han implicat des de sempre a continuar amb el negoci que regenten des de fa tants anys. També, un factor molt important és que el local no és de lloguer, sinó que, com explica la Maria Montserrat Martí, els seus avis i els seus pares van poder comprar la llibreria.

És per això que la Maria Montserrat dona part important del mèrit del centenari als seus avis: “Jo només he hagut d’anar mantenint el negoci perquè tota la feina ja la van fer ells”. El futur del negoci, per tant, està assegurat en aquest sentit i també perquè el nebot de la Maria Montserrat hi vol continuar.

A la celebració dels 100 anys de vida, s’hi afegeix el reconeixement dels Ramblistes d’Honor que organitza l’entitat Amics de la Rambla. Premi que, afirma Montserrat no esperàven, “L’agraïm molt perquè és una manera de recordar-se dels pocs negocis de sempre que quedem a la Rambla”, conclou.