La Camiseria Xancó està situada al 78 de la Rambla. Foto: Línia Ciutat Vella

“Tots estem en perill”. Aquestes paraules les pronunciava a Línia Ciutat Vella, encara no fa dos mesos, Pilar Satta, una de les ànimes de la camiseria Xancó i dona de Tristán Xancó, el propietari d’aquest emblemàtic negoci situat al número 78 de la Rambla que recentment ha anunciat que l’any que ve ja no obrirà les seves portes.

D’aquesta manera la camiseria Xancó, fundada l’any 1820, es converteix en una nova víctima de l’onada de tancaments que en els últims anys han patit els comerços històrics de la ciutat. I s’hi converteix quan el negoci, el més antic de la Rambla, estava a punt de celebrar el seu bicentenari.

En la mateixa conversa de fa poques setmanes Satta recordava que la camiseria no havia tancat “ni durant les guerres” d’ençà que va obrir. Ara el tancament arriba, segurament, per diversos motius. Un també té a veure amb una guerra, tot i que d’un altre tipus, la que es disputa a la ciutat –especialment al centre– i que té el preu dels lloguers i la pressió turística com els principals camps de batalla. Però les coses acostumen a passar per més d’una raó i els models de negocis actuals són molt diferents del que representa la camiseria Xancó, on la venda de la roba es fa a través del personal, ja que totes les peces estan col·locades a les estanteries. És l’altre extrem del que ofereixen les botigues on remenar-ho tot i emprovar-se el que es vol és la norma.

Ara caldrà veure què passa amb els diferents tresors que hi ha a l’interior de la botiga, ja que l’actual mobiliari data del 1912. El que ja és segur és que el 2020 no serà, finalment, un any de celebració.