Comerç

Els comerços de diverses zones turístiques han pogut obrir durant aquest temps. Foto: Twitter (@BarcelonaOberta)

El passat 11 de setembre no només va ser la Diada Nacional de Catalunya, també el darrer diumenge en el qual els comerços i els centres comercials de les considerades àrees turístiques van poder obrir. Als negocis on des del maig hi va haver, sens dubte, més activitat, va ser als del centre de la ciutat, on hi ha els eixos comercials que formen part de la unió d’eixos Barcelona Oberta.

La directora de Barcelona Oberta, Nuria Paricio, fa un balanç molt positiu dels quatre mesos que ha durat la mesura. “Hi ha hagut molt de turisme, i això ha ajudat molt. Hi ha botigues que ja tenien gent esperant a la porta quan obrien a les 12”, celebra. En aquest sentit, afegeix que aquest estiu s’ha arribat gairebé al 90% del turisme del 2019. “No tenia sentit que Barcelona fos de les poques ciutats europees turístiques que tenia els comerços tancats els diumenges”, recalca Paricio sobre una mesura que, afirma, l’any que ve, de maig a setembre, “s’hauria de repetir”. “Encara s’ha de fer una valoració total, i serà molt positiva a escala de contractacions”, recalca.

Als barris perifèrics

Pel que fa als eixos comercials més perifèrics, el vicepresident de Barcelona Comerç, Pròsper Puig, confirma que la major part dels negocis que han obert aquests mesos es troben al centre i que la majoria de comerços que no són d’aquesta zona no s’han afegit a la mesura. “Se n’han beneficiat els centres comercials, les grans empreses o les cadenes”, indica. Paral·lelament, subratlla, els diumenges comercials no han repercutit negativament als petits establiments que no han obert. “L’horari és de les 12 a les 20 hores, un horari que va molt adreçat al turisme. No hi ha hagut translació de les compres”, assenyala Puig.

Drets laborals

D’altra banda, betevé va avançar el passat 7 de setembre, quatre dies abans del darrer diumenge comercial, que el sindicat UGT sortiria de l’acord que ha permès la mesura perquè no s’ha complert. Entre altres, aquest establia que els empleats només podien treballar els diumenges voluntàriament i que, en cas que no volguessin, s’havien de fer noves contractacions.

Davant d’aquesta situació, Paricio diu que UGT ha pres aquesta decisió abans que es tingués prou temps per mostrar xifres de contractacions. Alhora, però, creu que pot haver-hi grans empreses que no han complert amb el pacte social. Per part seva, Puig insisteix que cal que es miri si s’ha complert o no l’acord laboral. “No només hi poden sortir guanyant les empreses, també ho han de fer els treballadors”, assenyala Puig.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram