Els botiguers de la ciutat no van assistir dijous passat a la primera trobada de la Taula transversal que impulsa el consistori i que vol abordar la problemàtica del top manta. Ni la Fundació Barcelona Comerç, ni Barcelona Oberta ni la Confederació de Comerç de Catalunya van ser presents a la trobada, que va estar presidida pel regidor d’ERC, Jordi Coronas.

El president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, ha argumentat a Línia Ciutat Vella que “no té sentit” la seva participació en aquesta primera trobada perquè ara mateix no poden “fer res” per aturar el fenomen. Gasca ha afirmat que les solucions han de venir donades des dels serveis socials perquè, primer de tot, es pugui “regularitzar la situació d’aquestes persones”. En concret, Gasca ha proposat organitzar cursos a Barcelona Activa perquè els manters puguin desenvolupar altres activitats.

Amb tot, Gasca demana que el consistori segueixi aplicant la normativa perquè a la ciutat no es cometin “activitats il·legals” com el top manta.

Des de la Taula de diàleg s’ha lamentat l’absència dels comerciants durant la primera trobada. En declaracions a Hora Barcelona, Coronas ha explicat que intentarà que formin part de les converses, “encara que sigui al marge de les reunions oficials”, i ha argumentat que els botiguers parteixen d’un “error de concepte”, ja que considera que creuen que aquesta Taula és un espai de negociació, quan en realitat és un “espai de diàleg”.

I què hi diuen els manters en tot plegat? En la reunió de dijous, el col·lectiu Tras la Manta –una plataforma que va néixer arran de la mort d’un venedor ambulant a Salou a l’estiu– va lliurar una carta als assistents de la Taula on demanen comprensió cap al seu col·lectiu i que s’acabin, entre altres, “tota classe de violència” contra els venedors ambulants, que s’habilitin zones especials per a aquest tipus de venda i que es retirin les multes i els procediments oberts contra els manters.