Les persianes abaixades són la nova normalitat. Foto: Twitter (@jordicoronas)

“La xifra de comerços tancats va creixent”. Aquestes paraules les pronuncia Isabel Rodríguez, de l’associació de comerciants Barna Centre, del Gòtic. I és que el comerç d’aquest barri passa per un moment delicat. La pandèmia ha deixat Barcelona sense turisme i això, en un lloc de les seves característiques, pot arribar a ser demolidor.

Fa pocs dies des de Barna Centre parlaven d’una trentena de negocis tancats però Rodríguez ja situa la xifra al voltant dels quaranta. ”El més inquietant, però, és que la represa, a diferència d’altres llocs de la ciutat, no arriba. Hi ha moltes persianes abaixades”, afegeix. Els negocis que no tanquen, diu, són els de souvenirs o, en el cas dels de carcasses de mòbils, fins i tot n’obren.

En aquest escenari, des de Barna Centre creuen que és urgent la creació “d’un pla estratègic que aposti pel centre, no només pel Gòtic”. Si no, avisa Rodríguez, “el centre encara es deteriorarà més”.

EL TALL DE VIA LAIETANA
Un altre tema que preocupa molt als comerciants és el tall de la Via Laietana que l’Ajuntament impulsa des de fa setmanes.

Pilar Subirà, propietària de l’emblemàtica Cereria Subirà, situada a tocar de la Vila Laietana, denuncia que el tall que es fa d’aquestes avingudes durant els caps de setmana és “massa llarg”. “Del dissabte al matí fins al diumenge al vespre no passa ni un sol autobús”, lamenta. Això, més la impossibilitat d’arribar en cotxe o taxi a la zona, fa que el comerç estigui patint molt. “Ciutat Vella es nodreix de clients de fora però ara ho tenen molt complicat per venir”, afegeix. A banda, també critica que es deixa molta gent del barri “aïllada” i recorda que a Ciutat Vella “la població està molt envellida”.

La reforma de la Via Laietana perquè deixi de ser una avinguda on històricament hi ha hagut molt de trànsit és compartida per gairebé tothom. “La Via Laietana és una assignatura pendent i la seva reforma no és fàcil”, apunta Rodríguez. Tot i això, deixa clar que el tall actual s’ha fet de forma “improvisada i sense escoltar els comerciants”, al mateix temps que critica el disseny de l’ampliació de les voreres i el seu cost.

Per acabar, una altra veu crítica amb aquesta mesura arriba del Mercat de Santa Caterina. Josep Balaguer, president dels venedors del mercat, lamenta que amb el tall de trànsit “hi ha hagut una caiguda de vendes important”. “Els dissabtes al matí ve molta gent d’altres barris i estan aconseguint que no vinguin”, afirma. “La mesura ens afecta a nosaltres i a la resta del comerç. L’Ajuntament no ens consulta i, si ho fa, no ens escolta”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram